Nem jelentené a kötvénykibocsátók fizetésképtelenségét az orosz pénzügyi eszközök elkobzása - Moody's, S&P

Külföld, 2024.01.17

Azok az országok, amelyek államkötvényeit Oroszország vásárolta meg, nem minősülnének fizetésképtelennek a Moody's és az S&P Global hitelminősítő intézetek szerint, ha a nyugati kormányok úgy döntenének, hogy elkobozzák a 300 milliárd dollár értékű, külföldön befagyasztott orosz tartalékokat.

Elsősorban az amerikai és brit politika szorgalmazza Moszkva Belgiumban és más európai országokban befagyasztott pénzügyi eszközeinek az elkobzását, amelyhez a jövő hónapban esedékes találkozón igyekeznek majd megszerezni a G7-ek szélesebb körű támogatását.

Amikor a nemzetközi szankciók 2022 júniusában megakadályozták Moszkvát a kötvénytulajdonosok járandóságainak a kifizetésében, az Egyesült Államok és a Moody's nemteljesítőnek minősítette Oroszországot kötvényei után. Moszkva azonban visszautasította a kialakult helyzet ilyetén értelmezését.

A Reuters hírügynökségnek az orosz jegybank álláspontját ismerő személy kifejtette, hogy a fentiek szerint Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és más szuverén államokat is hasonlóképpen nemteljesítőnek lehetne tekinteni, ha az Oroszország által birtokolt kötvényeiket elkoboznák, és Oroszország ezért nem kapná meg az esedékes járandóságait.

A Moody's azonban nem osztja ezt az álláspontot.

"Minősítéseink jellemzően nem tulajdonosspecifikusak, ezért egy ilyen forgatókönyv nem vezetne az említett országok fizetésképtelenné nyilvánításához" - közölte Thorsten Nestmann, a Moody's Investors Service vezető alelnöke a Reuters érdeklődésére.

Frank Gill, az S&P Global EMEA államadós-besorolásért felelős ágazati vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy egy ilyen művelet valószínűleg nem jelentené a kötvénykibocsátók fizetésképtelenségét, mivel a kamatfizetések egy fizetési megbízotton keresztül történnek, amely továbbra is folyósítja azokat a többi hitelezőnek.

A Fitch hitelminősítő intézet elzárkózott az állásfoglalástól a kérdésben.

A szóban forgó, befagyasztott orosz vagyoni eszközök nagy része készpénz, valamint francia, német, brit, osztrák és kanadai államkötvény.

A hitelminősítők értelmezése eloszlathatja ugyan a nemteljesítési kockázat körüli aggodalmakat, de egyes európai politikusok attól tartanak, hogy a vagyonelkobzás aggasztó precedenst teremthet, amely alapján más országok is kártérítést követelnek a nyugati államok korábbi katonai akcióiért.

A Reuters - orosz illetékesek álláspontját ismerő körökből származó - információi szerint a lefoglalt eszközöket gyakorlatilag már elvesztettnek tekintik, de "nem fognak meghátrálni, harcolni fognak". Moszkva úgy vélekedik, hogy az európaiak szinte biztosan engedni fognak az amerikai nyomásnak - mondták. Arról is tájékoztattak, hogy Moszkva ellenlépéseket tehet az országban lévő nyugati eszközök lefoglalásával és a "barátságtalannak" minősített országokkal a diplomáciai kapcsolatok megszakításával.

Az orosz külügyminisztériuma "21. századi kalózkodásnak" nevezte azt a tervet, hogy külföldi eszközeit Ukrajna újjáépítésének a finanszírozására kobozzák el. Egyúttal közölte, hogy Moszkva keményen vissza fog vágni. A Kreml szerint Európának "elkerülhetetlenül" jogi következményekkel kell számolnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!