TV műsor

Nem lépnek ki a flamand nacionalisták a belga kormányból az ENSZ migrációs csomagja miatt

Külföld, 2018.12.05

Nem lép ki az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt a belga kormánykoalícióból az ENSZ migrációs csomagja feletti vita miatt, de a dokumentum aláírása ellen fog voksolni a parlamenti szavazáson - jelentette ki szerdán Peter De Roover frakcióvezető.

"A pártok kifejtik az álláspontjukat a parlamentben, a kormányzat azonban más kérdés, a politikai döntéseket kollegiális alapon kell meghozniuk a partnereknek" - - mondta De Roover a Le Soir című napilap beszámolója szerint.

A parlament külügyi bizottsága szerdán vitázik a kérdésről, amelyet még a nap folyamán szavazásra is bocsátanak. A plenáris ülés elé másnap kerül az ügy, és egyes ellenzéki pártok támogatásával a várakozások szerint meglesz a képviselői többség.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a szavazásnak nincs jogi kötőereje, az ügyben a kabinetnek kell döntenie, Charles Michel miniszterelnök pedig így csakis a parlament támogatása nélkül írhatja alá a megállapodást.

Elemzők szerint a nyilatkozat nem teljesen egyértelmű, így még nem múlt el a veszélye a pártok színei alapján a helyi sajtóban "svédnek" nevezett kormánykoalíció összeomlásának, amely akár előrehozott választásokhoz is vezethetne.

A négypárti koalíció három másik tagja, köztük a migrációs csomag aláírását ígérő Charles Michel pártja, a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR) támogatja az egyezményt.

Az MR korábban azt ajánlotta, hogy holland mintára fogadjanak el egyfajta kiegészítő nyilatkozatot az esetleges szándékolatlan jogkövetkezmények elkerülésére, de az N-VA ezt is elutasította, így a kormányfő kedden a törvényhozás elé terjesztette a kérdést.

Michel leszögezte, hogy felelőtlen, aki a kormány összeomlását okozza, valamint rámutatott, hogy a labda az Új Flamand Szövetség térfelén pattog.

A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, valamint az integráció erősítése.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, és nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.

Louise Arbour, az ENSZ-főtitkár migrációért felelős különleges képviselője ugyanakkor értetlenségének adott hangot az elutasítással kapcsolatosan, kiemelve, hogy a nem kötelező érvényű dokumentum egyetlen országot sem kényszerít semmire.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!