Nem lépnek választási szövetségre a román liberálisok szociáldemokrata koalíciós partnereikkel

Külföld, 2023.11.03

Továbbra is kormányon marad Romániában a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), de nem lép választási szövetségre koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (PSD), hanem önállóan indul a jövő évi választásokon - jelentette be pénteken Nicolae Ciuca pártelnök.

A párt országos politikai tanácsa erről Sinaián hozott egyhangú döntést.

A tanácskozás utáni sajtóértekezleten Ciuca kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ő lesz-e a PNL államfőjelöltje; azt mondta, hogy pártelnökként "minden ezzel járó felelősséget vállalva" fogja vezetni a PNL-t 2024-ben, amikor európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást is rendeznek Romániában.

A választási stratégia meghatározása érdekében a PNL több közvélemény-kutatást is rendelt és három forgatókönyvet elemzett: az önálló jelöltek állítása mellett felmerült az is, hogy közös választási listákról kössön megállapodást a PSD-vel, vagy hogy a - jelenleg ellenzékben lévő - többi jobboldali párttal közösen alakítson választási szövetséget.

Ciuca szerint a csaknem másfél évszázados történelmi párt mindig is saját erejéből, a "saját magunk révén" mottóra alapozva tudott megbirkózni a kihívásokkal, így készülnek a 2024-es választási évre is, de ez nem jelenti azt, hogy ellenzékbe vonulnának.

A 2019 óta kormányon lévő, a jelenlegi parlamentben mintegy 26 százalékos erőt képviselő PNL támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint 20 százalékra csökkent, szavazótáborának egy része ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy koalícióra lépett az örökös rivális szociáldemokratákkal, akiknek a felmérések 30 százalék feletti választási győzelmet jósolnak.

Korábban a PSD-t vezető Marcel Ciolacu miniszterelnök jelezte: nem zárja ki, hogy pártja választási szövetségre lép a PNL-vel, megállítandó a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott, nacionalista szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) előretörését. A felmérések szerint az AUR-nak jó esélye van megszerezni a voksok mintegy 20 százalékát, államfőjelöltjének pedig bekerülni az elnökválasztás második fordulójába.

Romániában a 2021-es kormányválság idején, a PNL éléről államfővé választott, második mandátuma végéhez közeledő Klaus Iohannis államelnök támogatásával született politikai döntés arról, hogy a PNL és az addig ellenzékben lévő PSD nagykoalíciót hoz létre az ország politikai stabilitása érdekében.

A PNL és PSD közötti megállapodás értelmében az első másfél évben a liberális pártelnök Nicolae Ciuca állt, idén júniustól pedig a szociáldemokrata Marcel Ciolacu áll a nagykoalíciós kormány élén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!