Nem találta manipuláció nyomát a moszkvai online választáson a "társadalmi ellenőrzés"

Külföld, 2021.09.23

Nem fedezte fel törvénytelen szavazatok betöltésének vagy a rendszer feltörésének jelét a moszkvai online parlamenti voksolás menetének visszamenőleges ellenőrzésekor az úgynevezett fővárosi társadalmi megfigyelő törzs - közölte Alekszej Venegyiktov, a testület vezetője, a független hangvételű Eho Moszkvi főszerkesztője csütörtöki Telegram-bejegyzésében.

Az online szavazatok ellenőrzését szerdán jelentették be, miután gyanút keltett, hogy a hétvégi voksoláson a blockchain alapú elektronikus távszavazás mérlegének megvonása az urnazárást követően órákig elhúzódott, majd az eredményhirdetés jelentősen megváltoztatta az offline voksok összesítése utáni állást. Végül minden választókerületben a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjei győztek.

A kormánypárttal szembeni taktikai voksolást kezdeményező Alekszej Navalnij ellenzéki politikus az eredmények manipulálásával vádolta a hatóságokat. Gennagyij Zjuganov, a kommunisták elnöke - az "okos szavazásnak" ez a párt volt a legnagyobb kezdeményezettje - közölte, hogy nem fogadja el a moszkvai online-szavazás mérlegét.

Moszkva egyike volt annak a hét oroszországi régiónak (a 85-ből), ahol idén online lehetett szavazni. Az elektronikus távvoksolásra a fővárosban bejelentkezett több mint kétmillió jogosult 96,5 százaléka élt is ezzel a jogával.

Venegyiktov közölte, hogy az ellenőrzést - vagyis nem jogerős újraszámlálást - elvégző technikai munkacsoport folytatja az elsődleges adatok ellenőrzését, és folytatja a rendszer nyíltságának fejlesztését is.

Az RBK gazdasági napilap a Kremlhez közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormánypárt, az Egységes Oroszország országos listáját húzó "ötösfogatból" Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszter, valamint Gyenyisz Procenko, az új-moszkvai Kommunarka járványkórház igazgatója és Jelena Smeljova, a Tehetség és Siker gyermektehetség-gondozó alap vezetője lemond elnyert parlamenti mandátumáról. A választási élcsapat ötödik tagja, Anna Kuznyecoca, eddigi gyerekombudsman viszont parlamenti képviselő lehet.

A lapnak az említett informátorok azt mondták: a vezető "ötösfogat" legalább egyik tagjának fel kell vennie a mandátumát annak érdekében, hogy a kormánypártot ne vádolják meg a választók félrevezetésével.

Az RBK úgy tudja, hogy Vlagyiszlav Vologyin marad a házelnök. Erre a posztra Sojgu vagy Lavrov képviselőként, a korábbi posztjáról lemondva igényt tarthatott volna, de az RBK szerint ez egyik tárcavezetőnek sem áll szándékában.

A parlamenti választáson az Egységes Oroszország veszített ugyan mandátumokat, de megőrizte alkotmányos többségét. Az alsóházban az eddigi négy helyett öt párt alakíthat majd frakciót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!