Nem válhatnak a Bolyai-gimnázium alegységévé a marosvásárhelyi katolikus iskola osztályai

Külföld, 2023.04.26

A következő, 2023-2024-es tanévben is a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva működhetnek a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium osztályai, miután a Maros megyei tanfelügyelőség nem hagyta jóvá, hogy külön alegységgé váljanak a gimnáziumon belül - közölte az MTI-vel Tamási Zsolt.

A megszüntetett katolikus iskola volt igazgatója, aki jelenleg a Bolyai-gimnázium aligazgatójaként irányítja a felszámolt magyar iskola osztályait, elmondta: meglepő számára a tanfelügyelőség pénteki döntése, mivel az előző, decemberi elutasítás nyomán januárban pótolták az általuk hiányolt minisztériumi dokumentumot, és újra benyújtották a kérést.

A tanfelügyelőség úgy értékelte, hogy ez megkésve történt, és kifogásolta, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat még nem hagyta jóvá az iskolahálózat jövő tanévre vonatkozó szerkezetét. A Transtelex portál által ismertetett tanfelügyelőségi álláspont szerint ilyen esetben az oktatási minisztériumnak kell dönteni a kérdésben.

"Egyáltalán nem értem, hogy a rosszindulaton túl, mi az, ami motiválta őket'" - mondta az MTI-nek a tanfelügyelőség döntéséről Tamási Zsolt, hangsúlyozva, hogy a határidő május 3. Addig meglesz az önkormányzati döntés az iskolahálózatról, mivel a kérdés szerepel a döntéshozó testület csütörtöki ülésének napirendjén. A tanfelügyelőség jóváhagyása nélkül azonban a katolikus iskola osztályai nem válhatnak külön struktúrává, alegységgé, hanem továbbra is a Bolyai-gimnáziumba tagolódva működnek, akárcsak az idei tanévben.

"Törvénytelennek tartom, hogy a tanfelügyelőség nem alkalmazza a tanügyi törvény és módszertan előírását, miszerint, ha egy iskola több helyszínen működik, azok struktúrák, alegységek" - mondta Tamási Zsolt emlékeztetve, hogy a katolikus iskola osztályai külön épületben vannak.

Kifejtette, hogy az áhított alegységi státus a következő időszakban zajló beiskolázási folyamat miatt lenne fontos, ez esetben ugyanis a katolikus iskola osztályai külön kódot kapnának, ami megkönnyítené a jelentkezők számítógépes elosztását, mivel mindkét iskolában van például természettudományokból 9. osztály. A Bolyai-gimnáziumban hét, a katolikusban három 9. osztály indul, külön kódok hiányában a jelentkezőket egységesen kezeli a rendszer. Így utólag találni kell egy módszert, mely segít "objektív módon" eldönteni, melyik diák kívánt inkább a Bolyaiba, és melyik a katolikus iskolába iratkozni - magyarázta Tamási Zsolt.

Az aligazgató az eddigi "visszajelzésekből és hangulatból" úgy ítéli meg, hogy a jogi hercehurca ellenére továbbra is megmaradt az érdeklődés a katolikus iskola iránt.

Elmondta, hogy az iskola újraindítása ügyében nincs előrelépés, továbbra is a bíróság döntésére várnak. A marosvásárhelyi önkormányzat tavaly augusztusban javaslatot fogadott el, mely szerint leválasztja a Bolyai-gimnáziumról a katolikus iskola épületében működő osztályokat, de ebbe a tanfelügyelőség nem egyezett bele. Mielőtt a szaktárca döntött volna a vitás kérdésben, a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon az önkormányzati döntést, így azt felfüggesztették. Az újabb per visszavetette az iskola újbóli megalapításának ügyét.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el a 2022-2023-as tanévet, de ehhez a Bolyai-gimnázium biztosítja számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!