Nem változik jelentős mértékben a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács összetétele

Külföld, 2018.11.09

A következő négy évben is hasonló lesz a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) összetétele, mint az utóbbi négy évben, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista ugyanis hathetedes többséget szerzett a november 4-i kisebbségi önkormányzati választáson a végleges eredmények szerint.

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

A köztársasági választási bizottság (RIK) csütörtökön késő este tette közzé a honlapján a végleges eredményeket. Ezek alapján a 35 tagú MNT-be a Magyar Összefogás 30 tagot delegálhat, míg a másik induló lista - amely a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc nevet viseli - öt képviselőt delegálhat a vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzati testületébe.

Az MNT-t várhatóan a következő négy évben is Hajnal Jenő vezeti majd.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szerbiában 254 ezer magyar él, de az utóbbi néhány évben tapasztalt nagymértékű elvándorlás miatt szakértők úgy vélik, hogy ennél már jóval kevesebben, valamivel több mint 200 ezren élnek a nyugat-balkáni országban. A választási bizottság közlése szerint közülük a múlt vasárnapi választásra 129 471-en regisztráltak. Ahhoz, hogy a nemzeti kisebbséghez tartozók a nemzeti tanácsokra szavazhassanak, előbb fel kell iratkozniuk a külön választói névjegyzékre, ezzel deklarálva valamely kisebbségi közösséghez tartozásukat.

Nyolc évvel ezelőtt a magyar nemzeti közösség 55,46 százaléka szavazott, 2014-ben pedig a 40,6 százaléka. Ezúttal a részvételi arány 36,55 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy 47 316-an járultak az urnákhoz a múlt vasárnap. A voksolók 82,78 százaléka a Magyar Összefogást, 15,88 százaléka pedig a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc nevű listát támogatta.

Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni. A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet 2015-ben jött létre, így a korábbi választásokon nem vett részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!