Német államtitkár: a megfelelő rendőri fellépésekhez fontos, hogy minden EU-tagállam ugyanazt vallja a jogállamiságról

Külföld, 2020.10.20

A megfelelő rendőri fellépésekhez fontos, hogy minden EU-tagország ugyanazt vallja a jogállamiságról - jelentette ki kedden Michael Roth, uniós ügyekért felelős német államtitkár az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének rendőri erőszakról szóló vitája során.

A soros német uniós elnökség nevében az államtitkár kifejtette: a nemzetbiztonság tagállami hatáskör, azonban a bűnelkövetőkkel szemben az európai értékek és a jogállamiság tiszteletben tartásával kell fellépni, tehát arányosan, és jogszerűen. Nagyon fontos továbbá, hogy válsághelyzetekben a hatóságok mindig az etikai szabályokat követve önfegyelemmel cselekedjenek. Hozzátette: a rendvédelmi hatóságoknak eljárásaik során a jogállamiságot kell erősíteniük. Kitért arra is, hogy az intézményi rasszizmust a tagállami rendőri hatóságok köreiben "csírájában kell elfojtani."

Roth hangsúlyozta: vannak uniós eszközök, mint például a bűnüldözésért felelős CEPOL európai uniós ügynökség, amely szakemberek képzése révén támogatja az európai és nemzetközi együttműködést ezen a téren A képzések során a szervezet az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartására, és kényszerintézkedések helyett a megelőzésre fordítja a hangsúlyt.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint a rendőrség feladata az állampolgárok védelme nemtől, kortól és etnikai hovatartozástól függetlenül. Éppen ezért arra van szükség, hogy legyen a bizalom a rendvédelmi szervek és a polgárok között. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Európában, a rendőrség köreiben még mindig jelen van a faji alapú diszkrimináció, ami teljesség összeegyeztethetetlen az unió értékeivel. A biztos felhívta a figyelmet az etnikai profilozás beszüntetésére is minden tagállamban. Johansson elismerte továbbá, hogy a rendőrök veszélyes munkát végeznek, sokszor életük kockáztatásával, de az erővel való aránytalan visszaéléseket minden tagországban alaposan ki kell vizsgálni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!