TV műsor

Német elhárítás: az Identitárius Mozgalom szélsőjobboldali szervezet

Külföld, 2019.07.11

Az Identitárius Mozgalom szélsőjobboldali szervezet, és így a hírszerzés rendelkezésére álló összes eszköz felhasználható a szervezet németországi tagjainak megfigyelésére - döntött egyéves vizsgálat eredményeként csütörtökön a német belső elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV).

Közleménye szerint a német elhárítás azt állapította meg: az Identitárius Mozgalom törekvései arra irányulnak, hogy a nem európai származású embereket megfosszák a demokratikus társadalmi részvétel lehetőségétől, és diszkriminálják őket, amivel megsértik emberi méltóságukat. A BfV úgy véli, hogy a mozgalom "soha nem lesz képes vele közös kultúra részeként elismerni olyan embereket, akik etnikailag eltérnek tagjaitól", és ez összeegyeztethetetlen a Német Szövetségi Köztársaság alaptörvényével.

"Korai vészjelző rendszerként nekünk nem csak azokra kell odafigyelnünk, akik erőszakra törekszenek, hanem azokat is észre kell vennünk, akik szóban játszanak a tűzzel" - hangoztatta a BfV elnöke, Thomas Haldenwang.

Az elhárítás adatai szerint az eredetileg Franciaországból induló szélsőjobboldali mozgalomnak Németországban mintegy 600 tagja lehet. Az Identitárius Mozgalom három évvel ezelőtt került a német elhárítás látókörébe, és azóta gyanús szervezetként figyelték. Azóta az Európa-szerte hálózatot alkotó szervezet több nyilvános akcióval is igyekezett minél több embert megnyerni elméletének, miszerint állítólag létezik egy olyan politikai törekvés, hogy Európa őslakos népességét többségében muszlim bevándorlókra cseréljék le.

"Ezek a szellemi gyújtogatók az emberek egyenlőségét és magát az emberi méltóságot kérdőjelezik meg" - idézte Haldenwangot az elhárítás közleménye, amely megállapította, hogy a mozgalom immár túllépett azon, hogy pusztán gyanús legyen, és "világosan a szabad, demokratikus berendezkedés elleni szélsőjobboldali törekvés".

Német nyelvterületen a szervezet legismertebb szószólója az osztrák Martin Sellner, a mozgalom ausztriai szervezetének társelnöke, aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy 1500 eurót kapott attól az ausztrál férfitól, akit azzal vádolnak, hogy 51 embert megölt, 49-et pedig megsebesített 2019 márciusában az új-zélandi Christchurch két mecsetében. A mozgalom francia szervezete, a Génération Identitaire szintén elismerte, hogy 2017-ben ezer eurót kaptak a tömeggyilkossággal vádolt férfitól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!