Német kormányszóvivő: nagyon nehéz megoldást találni a költségvetés és a helyreállítási alap ügyében

Külföld, 2020.11.27

Nagyon nehéz megoldásra jutni az Európai Unió következő hétéves költségvetése, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alap és a források felhasználását feltételekhez kötő mechanizmus ügyében - mondta az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány szóvivője pénteken Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján arra a lengyel hírre vonatkozó kérdésre reagált, miszerint Angela Merkel kancellár és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbeszélést folytatott. Felidézte, hogy a kancellár a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanács legutóbbi videokonferenciája után kifejtette, hogy további tárgyalások következnek Lengyelországgal és Magyarországgal.

Ezek a tárgyalások "folyamatban vannak" - mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy nincs lehetősége részletek ismertetésére, azt viszont el tudja mondani, hogy a megoldás megtalálása "még nem megoldott, és nagyon nehéz" feladat.

"Európában a sértegetések soha nem vezetnek valamennyi félnek kedvező eredményekre" - mondta a kormányszóvivő arra a kérdésre, miként értékeli Angela Merkel, hogy a Fidesz soraiban a náci Németország államvédelmi hatóságához, a Gestapóhoz hasonlítják Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjét.

"Azt látjuk, hogy nagyon nehéz megtalálni az EP és a tagállamok számára elfogadható utat" - tette hozzá Steffen Seibert.

Kiemelte: Angela Merkel megítélése szerint egy "nagyon jó, és kiegyensúlyozott kompromisszum" alakult ki a soros német elnökség és az EP tárgyalásain a költségvetés és a helyreállítási alap forrásainak felhasználási feltételeit szabályozó mechanizmusról. Azonban további tárgyalásokat kell folytatni arról, hogy mi lehet a mindenkinek elfogadható megoldás.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!