Német külügyminiszter: sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij orvosi ellátásáról

Külföld, 2021.04.18

Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásról - mondta a német külügyminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Heiko Maas a Bild című lap hétfői számához készített összeállításban - az előzetesen ismertetett részletek szerint - kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy Alekszej Navalnij állapota egyre romlik, és úgy vélik, haladéktalanul biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz fűződő joga érvényesülését.

A Bild szerint a német kormány követelését a berlini orosz nagykövettel is ismertették, még pénteken. Heiko Maas a lapnak elmondta, hogy az üggyel az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán is foglalkoznak.

Ugyancsak vasárnap a francia diplomácia vezetője is jelezte, hogy az EU pontosan követi a korrupcióellenes küzdelméről ismert orosz politikus állapotának alakulását. Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy a Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Alekszej Navalnij egészségét. Mint mondta, a Navalnij-ügyben eddig elrendelt EU-s szankciók csomagja jelentékeny méretű, de lehet nagyobb is.

Szintén vasárnap Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy a moszkvai vezetésnek "következményekkel" kell számolnia, ha Alekszej Navalnij meghal. Az orosz kormány felelőssége, hogy mi történik az ellenzéki politikussal a börtönben - nyilatkozott Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint. Az Alekszej Navalnij halálának esetére tervezett lépésekről elmondta, hogy számos lehetőséget mérlegelnek.

Alekszej Navalnijt februárban két és fél év szabadságvesztésre ítélték egy korábbi - az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által kifogásolt - börtönbüntetés felfüggesztési feltételeinek megsértése miatt. Az antikorrupciós aktivista március végén éhségsztrájkba lépett, arra hivatkozva, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást. Büntetés-végrehajtási illetékesek szerint állapota kielégítő, egy orvosa szerint viszont napokon belül meghalhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!