Német lap: elfogtak egy szíriai fiatalkorút Németországban egy zsinagóga elleni merénylet tervezésének gyanújával

Külföld, 2021.09.16

Őrizetbe vettek négy embert, köztük egy 16 éves szíriai fiút Németországban egy zsinagóga elleni terrortámadás tervezésének gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Der Spiegel.

A hírmagazin értesülése szerint a fiatalkorú gyanúsított az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Hagenben lakik az édesapjával, és pokolgépes merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen.

Arra készült, hogy a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm kipúr - az engesztelés napja - alkalmából tartott ünnepség alatt hajtja végre a robbantásos támadást.

Szerda este fogták el. Egy külföldi hírszerző szervezettől kapott információk révén jutottak a nyomára. A partnerszolgálat tájékoztatása arról szólt, hogy egy Németországban tartózkodó feltételezett iszlamista egy zsinagóga elleni robbantásos merényletről kommunikál egy online chatalkalmazásban. Állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanújával nyomoznak ellene - írta a Der Spiegel a hírportálján.

A hageni zsinagógánál szerda este nagyszabású rendőri műveletet végeztek. A környéket lezárták, a zsinagógában tervezett istentiszteletet és ünnepséget lemondták. Robbanószer keresésére idomított kutyákat is bevetettek. Közvetlen veszélyre utaló jeleket nem tártak fel.

A hageni rendőrség csütörtöki közleménye szerint az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe a városban, köztük egy 16 éves fiatalt. A lehetséges bizonyítékok lefoglalására házkutatásokat tartottak.

A Der Spiegel jelentése szerint a szíriai fiú mellett három férfit vettek őrizetbe. Egy lakásban találtak rájuk a hageni pályaudvar közelében. Az épülethez vezető utcát lezárták, és átkutattak egy gyanús gépjárművet, amely az utcán parkolt.

Herbert Reul tartományi belügyminiszter egy csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, hogy fennállt a támadás veszélye a hageni zsinagógánál, és ezt a veszélyt a rendőrség "vélhetően elhárította".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!