Német-Magyar Barátság Díjat kapott Palkovics László

Külföld, 2021.06.12

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője és Wolfgang Illner német katonai attasé kapta a magyarországi Német Gazdasági Klub (DWC, Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn) Német-Magyar Barátság Díját. Az elismerést, amelyet minden évben egy magyar és egy német állampolgár kap meg, a 7. Német Gazdasági Bálon adták át szombaton, Budapesten.

Palkovics László német nyelvű beszédében azt mondta, hogy a díj komoly elismerés, amely a két ország kapcsolatairól is szól.

A minisztériumnak, a kormánynak, Magyarországnak kifejezetten jó a viszonya a német állammal, a német gazdasági szereplőkkel. A két ország gazdasága erőteljesen kapcsolódik egymáshoz, ez a jó viszony nem is tud elromlani. Vannak politikai nézetkülönbségeink, néha ezekről vitatkozunk is, de ez sem a gazdasági, sem a szakmai ügyeket nem befolyásolja - mondta a miniszter.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a rendezvény fővédnöke üzenetében kiemelte: a magyarországi Német Gazdasági Klubnak több mint 200 tagja van, olyan vezető német vállalatok és gazdasági szereplők, amelyek és akik több mint ötszázezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Nem szabad elfelejteni, hogy tavaly is Németország volt Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, míg Magyarország Németország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt Kelet-Európában, Oroszországot is megelőzve. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy a külföldi befektetők nagy bizalommal vannak a magyar gazdaság iránt, és ezen a koronavírus okozta válság sem változtatott - tette hozzá.

A német-magyar viszonyt az erős gazdasági és politikai kötődések mellett az emberek közötti kapcsolat erősítheti. Legyen szó munkakapcsolatokról, barátságokról, szerelemről vagy vegyes házasságról - mondta Novák Katalin.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter üzenetében közölte: a magyarországi Német Gazdasági Klub fontos szimbóluma a német-magyar barátságnak, a két ország közötti jól működő és virágzó gazdasági kapcsolatoknak.

Arne Gobert, a klub elnöke a közös gazdasági eredményeket méltatta. Arról beszélt, hogy Magyarország gyorsan talpra áll a pandémia után.

Magyarország a gazdasági növekedést nézve már a koronavírus okozta válság előtt is az első három legeredményesebb ország között volt az Európai Unióban. Most pedig már bőven 5 százalék feletti a növekedés - közölte.

Úgy látom, hogy a magyar gazdaság nagyon gyorsan kijön ebből a nehéz helyzetből, és az év végére, vagy a következő esztendő elejére behozza mindazt, amit a vírus miatt elvesztett - tette hozzá Arne Gobert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!