TV műsor

Német szakértő: Nem várható jelentős irányváltás a CDU-ban

Külföld, 2018.12.06

Nem számít jelentős irányváltásra német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikájában az új pártelnök megválasztása után Georg Paul Hefty német újságíró és politológus.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi vezető szerkesztője a pénteki választás előtt az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a három jelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz és Jens Spahn közül Karrenbauernek és Merznek van nagyobb esélye arra, hogy a kancellári tisztséget továbbra is betöltő Angela Merkel tizennyolc évig tartó pártelnöksége után elfoglalja a CDU elnöki székét.

Georg Paul Hefty szerint Angela Merkel fokozatos visszavonulásának különböző okai vannak. Az elsődleges ok szerinte, hogy belefáradt a munkába. 1954-ben született, most 64 éves. Harminchat éves kora, 1990 óta egyetlen egy nap szünet nem volt számára a politikában, a politikától. Folyamatosan miniszter, majd pártfőtitkár, pártelnök és frakcióvezető, illetve 13 éve kancellár. Margaret Thatcher, a legendás Vaslady tizenegy éven át volt brit kormányfő. Merkel élete harc volt, harc a CDU-n belüli riválisai ellen, az "irigykedő" Keresztényszociális Unió (CSU) ellen, a "piros és zöld színű" baloldali pártok ellen és végül a nemzetközi porondon a német érdekekért.

2021-ben, amikor a következő szövetségi választás esedékes, Merkel 67 éves lesz. Elődei közül Ludwig Erhard, Helmut Kohl, Helmut Schmidt ebben a korban vesztették el tisztségüket. A kancellári tisztség további betöltésére Merkelnek nem lenne esélye - vélekedett.

Hefty szerint Angela Merkel nem elsősorban a menekültválságba bukott bele, hanem - mint fogalmazott - a demokratikus Németország politikai szokásai miatt kell távoznia. Menekültpolitikája előidézte ugyan a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) erősödését, de az összes többi párt egyetértett azzal.

Mindezt tekintetbe véve, a visszavonulásra elegánsnak vélt megoldást választott, közvetlen elődeivel, Helmut Kohllal és Gerhard Schröderrel ellentétben nem teszi ki magát a választók várható, minden bizonnyal lesújtó ítéletének.

A 2017-es választások után Merkelnek nem sikerült koalíciót kötnie a két favorizált párttal, a Zöldekkel és a Szabad Demokratákkal (FDP), ezután kénytelen volt a szociáldemokratákkal (SPD) szövetségre lépni és azt a feltételt elfogadni, hogy félidőben az SPD döntsön a koalíció folytatásáról. Kancellársága tehát az SPD-n belüli irányharcok véletleneitől függ, például annak a kiszámíthatatlan kérdésnek a megválaszolásától, hogy "Merkelből nem volt-e már elég". Ettől akarta magát függetleníteni, amikor a visszavonulásra vonatkozó szabad döntését bejelentette.

A szakértő úgy értékelte, hogy Merkelnek nincs esélye arra sem, hogy hivatali ciklusa végéig, 2021 őszéig kancellár maradjon. Az azonban több mint valószínű, hogy a 2019-es európai parlamenti választások eredményhirdetéséig hivatalban marad. Akárki is lesz az új CDU-elnök, az lesz az érdeke, hogy "Merkel vigye el a balhét", ha a kereszténypártok a reméltnél rosszabbul szerepelnek.

Azt követően viszont nehéz kiszámítani, hogy mi történik. Nem kizárt, hogy az SPD kilép a nagykoalícióból, mint ahogy az sem, hogy a Zöldek és a liberális FDP hajlandók a már két évvel ezelőtt megcélzott kormányszövetséget mégis megkötni a CDU/CSU-val. Lehet az is, hogy előrehozott választások következnek, de mindez már Angela Merkel nélkül.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz és Jens Spahn alapvetően különböző életpályát futott be eddig, és három korosztályt képviselnek. De mindegyikük pártelnök és kancellár akar lenni. Ehhez azonban Hefty szerint a CDU-ban sajátos módon az kell, hogy ne legyen határozott programjuk és a párton belül ne tartozzanak határozottan egyik szárnyhoz sem.

A német demokrácia eddig majdnem hét évtizedében öt évtizeden keresztül volt kereszténydemokrata kancellár. Ez nem csak azon múlott, hogy a CDU bizonyult a legnagyobb pártnak, hanem elsősorban azon, hogy hajlandó és képes volt, akár a szabaddemokratákkal, akár a szociáldemokratákkal kormánykoalíciót kötni. Ehhez viszont arra volt szükség, hogy a párt elnöke a "közepet" személyesítse meg.

Kramp-Karrenbauer, Merz és Spahn egyaránt ezt a "közepet" kívánja képviselni. A volt Saar-vidéki tartományi miniszterelnök asszony és jelenlegi pártfőtitkár 56 évesen korban is a két férfi között áll. A társadalmi összetartás, az eddig bevált hagyományok hirdetője, melyekkel Merkel 13 három éve kormányon tudta magát tartani. Az egykori Bundestag-beli frakcióvezető Merz már 63 éves, 16 éven keresztül "stikában" arra várt, hogy Merkel gyengülésének pillanatában folytathassa azt a versenyt, amelyből annak idején kibukott. Ő semmiképp nem akarja kockáztatni, hogy legalább néhány évre ne lehessen pártelnök, majd kancellár is. Ezért, ha valamilyen "új igazsággal" nem arat sikert vagy ellenállásra talál, azonnal kiigazítja nézetét.

A jelenlegi egészségügyi miniszter Spahn 38 éves. Ha nem sikerül neki az első versenyben a pártelnökséget elnyerni, akkor hidegvérrel várhat a következőre. Spahnnak érdeke volna, hogy ha már nem ő, akkor Merz vigye el a pálmát, mert ebben az esetben már néhány múlva jön az újabb vetélkedő. Kramp-Karrenbauer viszont még legalább kétszer indulhatna országos választáson.

Hefty szerint személyektől független az, hogy az új pártelnök és későbbi kancellár megválasztása milyen hatással lehet az Európai Unióban való német szerepvállalásra, illetve ezen belül a német-francia viszonyra. Mindez talán még az egyes kormánypártoktól is független, hanem egyedül a német érdek meghatározó. Az viszont lehet nagyon rövid távú is - jelentette ki Georg Paul Hefty.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!