Németh Zsolt: a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik

Külföld, 2022.09.07

A magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A lengyel-magyar kapcsolatokról szóló, Ryszard Terlecki lengyel alsóházi alelnök részvételével szervezett pódiumbeszélgetésen Németh üdvözölte Mateusz Morawieckinek a visegrádi együttműködés megújítására irányuló törekvését, amelyet a lengyel kormányfő a hétfőn a Sieci lengyel hetilapban megjelent interjúban fogalmazott meg.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Németh ebben az összefüggésben leszögezte: a magyar-lengyel kapcsolatok az elmúlt félévben válságos időszakot éltek át. "Magyarországon több alkalommal kinyilvánítottuk: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat" - tette hozzá.

Úgy látta: ennek a "kitartó politikának megvan a gyümölcse", hiszen éppen a karpaczi fórumot megelőző interjúban, valamint Karpaczban is Morawiecki "kinyilvánította, hogy érdekelt a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítésében", és abban is, hogy "a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben új lendületet adjon a visegrádi együttműködésnek".

Németh közölte: ennek a "határozott lengyel miniszterelnöki állásfoglalásnak a mi részünkről rendkívül pozitív a fogadtatása", a magyar fél is úgy látja, hogy "a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő, és nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik".

Utalva a jövő ősszel esedékes lengyelországi választásokra, Németh fontosnak nevezte, hogy a Morawiecki által felvázolt stratégia mentén "eredményesen tudjon fellépni az a politikai tábor, amely ma Lengyelországot vezeti".

Azon magyarországi sajtókommentárokra utaló kérdésre reagálva, amelyek szerint a Morawiecki által bejelentett váltás fő oka a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének akadályozása Brüsszel részéről, Németh elmondta: az ilyen magyarázatok "egészen nevetségesek". Az Európai Unióban (EU) folytatott vitákban "az uniós frontokon Lengyelország és Magyarország vállvetve küzdött még abban a nehéz időszakban is, amikor a háború miatt voltak vitás kérdések", és ez a jövőben is így lesz - hangsúlyozta.

Felidézte Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök májusi varsói találkozóját, mely során teljesen egyértelművé vált: közösen fognak fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezeljen minket, és hogy "megkapjuk azokat a pénzeket, amelyek egyébként nem adományt jelentenek, hanem járnak nekünk". Németh hangsúlyozta: mindenfajta "politikai zsarolásnak közösen állunk ellen, hiszen az Európai Bizottság elfogadhatatlan magatartást tanúsít hosszú idő óta".

Ryszard Terlecki a pódiumbeszélgetésen megerősítette a Morawiecki-interjúban is megfogalmazott álláspontot, mely szerint a V4-ben együtt kell működni azokon területeken, ahol nincs jelentős nézeteltérés. Az ilyen kérdéskörnek nevezte az EU jövőjét, aláhúzva a lengyel és a magyar kormány hasonló, a központosított, föderációjellegű unió elképzelését elutasító álláspontját.

"Meg kell újítani a visegrádi együttműködést, elsősorban a gazdasági kérdésekben, és vissza kell térni az EU ügyeiben vállalt szövetségünkhöz" - jelentette ki Terlecki, beismerve, hogy az ukrajnai háborút, az Oroszország iránti szankciókat illetően "még kissé más lehet" Lengyelország és Magyarország viszonya. "Nyugodjunk bele a különbségekbe, és menjünk előre" - jelentette ki a szejm alelnöke, rámutatva a lengyel-magyar sorsközösség hagyományára is.

A csütörtökig tartó karpaczi fórumon szerdán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is felszólal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!