Németh Zsolt: a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik

Külföld, 2022.09.07

A magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán a 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a lengyelországi Karpaczban.

A lengyel-magyar kapcsolatokról szóló, Ryszard Terlecki lengyel alsóházi alelnök részvételével megszervezett pódiumbeszélgetésen Németh Zsolt üdvözölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek a visegrádi együttműködés megújítására irányuló törekvését, amelyről ő a Sieci lengyel hetilapban hétfőn megjelent interjújában beszélt.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában a bizottsági elnök leszögezte: a magyar-lengyel kapcsolatok az elmúlt fél évben válságos időszakon mentek keresztül. "Magyarországon több alkalommal kinyilvánítottuk: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat" - tette hozzá.

Úgy látja: ennek a "kitartó politikának megvan a gyümölcse", hiszen éppen a fórumot megelőző interjúban, valamint Karpaczban is Morawiecki "kinyilvánította, hogy érdekelt a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítésében" és abban, hogy "a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben új lendületet adjanak a visegrádi együttműködésnek".

Németh Zsolt közölte: ennek a "határozott lengyel miniszterelnöki állásfoglalásnak a mi részünkről rendkívül pozitív a fogadtatása", a magyar fél is úgy látja, hogy "a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő, és nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik".

Utalva a jövő ősszel esedékes lengyelországi választásokra Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Morawiecki által felvázolt stratégia mentén "eredményesen tudjon fellépni az a politikai tábor, amely ma Lengyelországot vezeti".

Azon magyarországi sajtókommentárokra utaló kérdésre reagálva, amelyek szerint a Morawiecki által bejelentett váltás fő oka a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének akadályozása Brüsszel részéről, a bizottsági elnök azt mondta: az ilyen magyarázatok "egészen nevetségesek". Az unióbeli vitákban "Lengyelország és Magyarország vállvetve küzdött még abban a nehéz időszakban is, amikor a háború miatt voltak vitás kérdések", és ez a jövőben is így lesz - hangsúlyozta.

Felidézte Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök májusi varsói találkozóját, amelyen teljesen egyértelművé vált: közösen fognak fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezelje mind a két országot, és hogy "megkapjuk azokat a pénzeket, amelyek egyébként nem adományt jelentenek, hanem járnak nekünk". Németh Zsolt hangsúlyozta: mindenfajta "politikai zsarolásnak közösen állunk ellen, hiszen az Európai Bizottság elfogadhatatlan magatartást tanúsít hosszú idő óta".

Ryszard Terlecki a pódiumbeszélgetésen megerősítette a Morawiecki-interjúban is szereplő álláspontot, miszerint a V4 kereteiben együtt kell működni azokon a területeken, ahol nincs jelentős nézeteltérés. Az ilyen kérdéskörnek nevezte az EU jövőjét, aláhúzva a lengyel és a magyar kormány hasonló, a központosított, föderációjellegű unió elképzelését elutasító álláspontját.

"Meg kell újítani a visegrádi együttműködést, elsősorban a gazdasági kérdésekben, és vissza kell térni az EU ügyeiben vállalt szövetségünkhöz" - jelentette ki Terlecki, elismerve, hogy az ukrajnai háborút és az Oroszország elleni szankciókat illetően továbbra is különbözhet Lengyelország és Magyarország viszonya. "Fogadjuk el a különbségeket, és haladjunk tovább" - jelentette ki a szejm alelnöke, megemlítve, hogy a lengyel-magyar sorsközösség már hagyomány.

Hasonló értelemben nyilatkozott Marek Kuchcinski, a szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök is, aki egy későbbi panelbeszélgetésben, amelyen Jacek Karnowski, a Sieci szerkesztője volt a moderátor, szintén a lengyel-magyar kapcsolatokról értekezett Németh Zsolttal. Kuchcinski szerint a kérdések többségében "abszolút azonos" az álláspont a két ország között.

"Mindenki tudta, hogy bizonyos dolgokban más a megközelítésünk (...), de az eltérések ezeknél is a részletekben rejlenek" - fogalmazott. Példaként említette, hogy a magyar közvéleményben alig ismert Lengyelország motivációja Ukrajna eltökélt támogatására. A közép-európaiak tapasztalatára hivatkozva Kuchcinski leszögezte: amíg Ukrajna védekezik, Oroszország nem fog rárontani más térségbeli országokra. "Az ukránok értünk is harcolnak" - hangsúlyozta.

Problémának a politikus azt nevezte, hogy a közvélemény a lengyel, illetve a magyar kormánnyal "nem egészen rokonszenvező" médiában megjelenő féligazságok, ferdített politikai nyilatkozatok alapján ítéli meg a másik ország álláspontját.

A csütörtökig tartó karpaczi fórumon szerdán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is felszólal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!