Németország anyagilag ösztönzi a romániai német anyanyelvű oktatásban dolgozó pedagógusokat

Külföld, 2021.06.04

Németország idén is több mint egymillió euróval támogatja a romániai német tannyelvű anyanyelvű oktatásban dolgozó szakképzett pedagógusokat - közölte pénteken a bukaresti német nagykövetség.

A 1 millió 215 ezer eurós támogatási szerződést pénteken írta alá Bukarestben Cord Meier-Klodt nagykövet és Klaus-Harald Sifft, a programot lebonyolító, a barcarozsnyói (Rasnov/Rosenau) székhelyű Saxonis (Szászföld) alapítvány ügyvezető igazgatója.

A pedagógushiány csökkentését célzó, a németül beszélő fiatalokat a tanári pálya vállalására ösztönző projekt keretében a romániai német tannyelvű közoktatásban részt vevő mintegy 730 tanár és 200 óvónő pályázhat tanszertámogatásra, továbbképzési programokra. A német állam által felajánlott összegből a német anyanyelvű (a németet nem idegen nyelvként oktató) iskolák számára tankönyveket író szerzői közösségeknek is juttatnak támogatást.

"Rendkívül fontos, hogy Romániában jól képzett, lelkes és elhivatott tanárok oktassanak a német iskolákban. Erőfeszítésüket méltányolni kell: itt kerül képbe a Saxonia alapítvány. Anyagi támogatásunk révén több mint 900 tanárt és óvónőt tudunk megtartani a pályán" - mutatott rá a bukaresti német nagykövet.

"A projekt célja, hogy ellensúlyozzuk a magánszféra szívó hatását. A tanári pálya elhivatottságot igényel, de anyagi megbecsülés híján a legnagyobb elhivatottsággal sem lehet ellenállni annak, hogy az üzleti világban sokkal jobban fizető állások vannak. Az eltelt hat évben, amióta ez a pénzügyi segítség a rendelkezésünkre áll, sikerült szinten tartani a romániai német kisebbség óvodáiban és iskoláiban oktató óvónők és tanárok számát" - idézte a bukaresti német nagykövetség közleménye a Saxonia alapítvány ügyvezető igazgatóját.

A csaknem három évtizede működő Saxonia alapítvány honlapján elérhető adatok szerint a német szövetségi kormány illetve a német belügyminisztérium 1992 óta gazdaságfejlesztési támogatást is nyújt a - Szászföldet is magában foglaló erdélyi térségben - Szeben, Brassó, Kovászna, Maros, Fehér, Hunyad, Kolozs és Beszterce-Naszód megyében bejegyzett kis- és középvállalkozásoknak, illetve mezőgazdasági egyesületeknek.

Az alapítvány jelenleg a Fehér, Maros, Hargita, Kovászna, Szeben, Brassó, Hunyad és Beszterce-Naszód megyékben bejegyzett egyéni- és családi vállalkozásoknak, és szabadfoglalkozásúaknak nyújt kedvezményes hitelt, legfeljebb 35 ezer eurós keretösszegű eszközbeszerzésre. A kiírás szerint a német állam ezzel a romániai német kisebbséget támogatja, de pályázaton történő részvételnél nem feltétel a német kisebbséghez tartozás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!