Németországban lassult a termelői árnövekedés novemberben éves szinten

Külföld, 2022.12.20

Németországban éves összevetésben lassult a termelői árak növekedése novemberben, amikor csökkentek a termelői árak októberhez képest.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapján kedden megjelent adatok szerint novemberben a termelői árak 28,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban az októberi 34,5 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában magasabb, 30,6 százalékos éves szintű termelői áremelkedés szerepelt novemberre.

Novemberben 3,9 százalékkal csökkentek a termelői árak októberhez képest, amikor nagyobb, 4,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel szeptemberrel összevetve. Szakértők szerényebb, 2,5 százalékos havi szintű termelői árcsökkenéssel számoltak novemberre.

Az energiaárak évi 65,8 százalékkal nőttek novemberben az októberi 85,6 százalékos emelkedés után. Novemberben az energiaárak éves szintű emelkedésére a legnagyobb hatást a földgáz nagykereskedelmi árának 92,6 százalékos (októberben 125,6 százalékos), valamint a villamos energia árának 74,9 százalékos (októberben 90,3 százalékos) növekedése gyakorolta.

Az energia nélküli termelői árak 12,7 százalékkal nőttek novemberben éves összevetésben az októberi 13,7 százalék után. Havi szinten 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel novemberre, miután októberben havi szinten 0,4 százalék növekedés volt.

Tavaly átlagosan 10,5 százalék volt a termelői áremelkedés Németországban a 2020-as 1 százalékos csökkenés után. Tavaly átlagosan 24,8 százalékkal nőttek az energiaárak az előző évi 4 százalékos csökkenés után, a földgáz ára 41,7 százalékkal emelkedett, míg az elektromos áram 25,1 százalékkal drágult 2021-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!