Nemkívánatosnak nyilvánították a Wilfried Martens Központ tevékenységét Oroszországban

Külföld, 2023.08.03

Nemkívánatosnak nyilvánította a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központjának oroszországi tevékenységét csütörtökön az orosz főügyészség.

Az elemzőközpontot, az Európai Néppárt - az Európai Parlament legnagyobb és legrégebbi pártja - hivatalos "agytrösztjét" Wilfried Martens volt belga miniszterelnök hozta létre 2007-ben.

Az orosz főügyészség közleménye szerint a központ 2014 óta tartott rendezvényei "kizárólag az Oroszországi Föderációról alkotott negatív kép kialakítására", valamint az Oroszországgal való katonai-politikai és információs konfrontáció szükségességének igazolására és a szankciós nyomás erősítésére összpontosít.

"A meghívott, orosz állampolgársággal rendelkező, külföldről szponzorálnak külföldi álszakértők az Oroszországi Föderációban végrehajtandó hatalomváltáshoz állítólag szükséges gazdasági és alkotmányos reformokról szóló téziseket népszerűsítik" - állította a hivatal.

A főügyészség kifogásolta, hogy az Ukrajna elleni háború kezdete után a szervezet Oroszországgal szemben további szankciókat, valamint segítségnyújtást sürgetett Ukrajnának.

Egy moszkvai békebíró csütörtökön 400 ezer rubeles (több mint 1,5 millió forintos) közigazgatási bírságot szabott ki az Apple-re a tiltott tartalmak eltávolításának elmulasztása miatt. Ez volt az amerikai cég az első ilyen büntetése Oroszországban.

A bíró az ítélet kihirdetése után azt hangoztatta, hogy a vállalat az előírt minimumnál alacsonyabb büntetést kapott, "figyelembe véve a bírósági ülésen előadott érveket". Ugyanakkor szerinte nem volt ok arra, hogy az Apple-nek felrótt szabálysértést jelentéktelennek ismerjék el.

A bírósági jegyzőkönyv szerint a vállalat nem távolította el az orosz fegyveres erők ukrajnai "különleges hadműveletéről" szóló, nem hiteles információkat tartalmazó alkalmazásokat és podcastokat, valamint olyan információkat terjesztett, amelyek "kiskorúak illegális tevékenységekbe való bevonására irányultak az oroszországi politikai helyzet destabilizálása érdekében".

Ugyanez a békebíró, Tyimur Varhamejev, ugyanezen a napon 3 millió rubeles (11,4 millió forintos) közigazgatási bírságot szabott ki a Wikimedia Alapítványra, szintén azzal az indoklással, hogy nem távolította el a Wikipédiáról a "különleges hadműveletről" szóló, nem hiteles információkat tartalmazó tartalmakat, beleértve azokat, amelyek nukleáris fegyverek Moszkva általi bevetésének lehetőségéről és az állítólagos ukrajnai szűrőtáborokról szóltak. Ez volt a tizenkettedik büntetés, amelyet a Wikimédiára idén kiszabtak információk eltávolításának elmulasztása miatt. A bírságok teljes összege 20,4 millió rubel (csaknem 78 millió forint).

Hasonló okokból az elmúlt években több vezető internetes szolgáltató - a Google, a Telegram, a Facebook (amelyet Oroszországban betiltottak), a Twitter és a TikTok - került bíróság elé Moszkvában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!