Néppárti kongresszus - Morawiecki: a populistákról beszélve Tusk megfoghatatlan érveket használt

Külföld, 2019.11.20

Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) zágrábi tisztújító kongresszusán elvont, megfoghatatlan érveket használt, amikor az európai populistákról beszélt, olyan érveket, amelyekkel nehéz vitatkozni - reagált a pártcsalád elnökévé megválasztott politikus szavaira Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawieckit a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió esti műsorában kérdezték a korábbi lengyel kormányfő, Tusk megválasztása kapcsán. Morawiecki helytelenítette, hogy az új EPP-elnök zágrábi beszédében az uniós kormányfőket tömörítő Európai Tanács élén december elejéig végzett munkájáról azt mondta: öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen "Európa első számú bürokratája". A lengyel miniszterelnök szerint Tusknak nagyobb tisztelettel kellene beszélnie az általa eddig betöltött uniós posztról.

Tusk azon kijelentéséről, hogy az európai biztonság és a rend ügyét nem szabad átengedni "a populistáknak, a manipulátoroknak és az autokratáknak", Morawiecki leszögezte: amikor azt hallja, hogy Brüsszelben valaki populistákról beszél, az olyan, mint amikor valakinek nincsenek valódi érvei, hanem csupán elvont, megfoghatatlan érvei, amelyekkel nehéz vitába szállni.

Felidézte: a lengyel kormányt is populistának minősítették.

"Mi pedig megváltoztattuk a társadalmi politikát olyanra, amilyenről (az 1989-es rendszerváltás előtt) a Szolidaritás mozgalom álmodott" - jelentette ki Morawiecki, utalva a kabinetje által folytatott, erőteljes társadalompolitikai elemeket tartalmazó gazdaságpolitikára.

A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek eurorealista frakció tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!