Netanjahuhoz hűséges politikusok taroltak a Likud párt előválasztásán Izraelben

Külföld, 2022.08.11

Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges politikusokat választottak a jobboldali, ellenzéki Likud listájának élére a párt előválasztásán a párttagok Izraelben - jelentette a helyi média csütörtökön

A Likud szerdán megrendezett előválasztásán, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki, a Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges, róla kritikát korábban nem megfogalmazó, viszont a Netanjahut korrupciós vádakkal bíróság elé állító ügyészséget és a jogrendet gyakorta bíráló politikusokat jutalmazta a párt tagsága.

A 2019-es előválasztáshoz hasonló arányban, a párt szavazásra jogosult tagságának 58 százaléka, csaknem 80 ezer ember voksolt szerdán, hogy eldöntsék mintegy 70 országos, és 40 körzeti képviselőjelölt közül a november eleji országos választás Likud-pártlistájának sorrendjét.

Az eredmények alapján csak a lista 35. helye után szerepel, és ezért várhatóan kiesik több, régóta az izraeli parlamentben, a kneszetben dolgozó honatya. Közülük a legismertebb Cahi Hanegbi, aki hosszú politikusi pályáján számos miniszteri hivatalt is betöltött.

Csak két számjegyű, de várhatóan parlamenti széket jelentő helyre került az előző előválasztás első helyezettje Jiszrael Kac, aki korábban bejelentette, hogy Netanjahu távozása után meg szeretné szerezni a pártelnöki széket.

Szintén rosszul szerepelt Hajim Kac és Juli Edelstein, akik korábban az élbolyban voltak. Ők olykor bírálták a pártelnököt, és Edelstein szintén felvetette, hogy utódja szeretne lenni a jövőben a párt élén.

Az első tíz helyen Netanjahuhoz közelálló, politikáját és személyét a nyilvánosság előtt támogató politikusok végeztek, és több új, fiatal politikus-jelölt is bejutásra esélyes helyet szerzett.

A közvélemény kutatások mintegy 33-34 helyet ígérnek a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak a november 1-jére kiírt parlamenti választáson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!