NFL - Kezdődik a rájátszás - ELŐZETES

Külföld, 2023.01.13

Szombat este rajtol a profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszása, amelynek végén, február 12-én az arizonai Glendale-ben rendezik a 57. Super Bowlt.

A playoff első körében, az úgynevezett wild card hétvégén a két főcsoport első kiemeltje, az Amerikai főcsoportban győztes Kansas City Chiefs és a Nemzeti főcsoport legjobbja, a Philadelphia Eagles még nem lép pályára.

Kiemelt figyelem övezi ezúttal is az NFL élő legendáját, a hétszeres bajnok Tom Bradyt, akinek csapata, a Tampa Bay Buccaneers a Dallas Cowboys együttesével találkozik. A 2021-ben bajnok floridai gárda az alapszakaszban nem nyújtott meggyőző teljesítményt, ez azonban nem feltétlenül a 45 éves Bradyn múlott, aki a sikeres passzok tekintetében ligarekordot állított fel.

Bradynek egyébként karrierje során 35 győztes meccse van a playoffban, a rájátszásban szereplő másik 13 csapat irányítói összesen 17 sikert tudnak felmutatni. A New England Patriots csapatával hatszoros bajnok QB 2013 óta minden második évben megnyerte aktuális csapatával a Super Bowlt. Tavaly a későbbi győztes Los Angeles Ramsszel szemben bukott el, s amennyiben a sorminta folytatódik, akkor ő lesz az NFL történetében az első irányító, aki két csapattal is egynél többször ér fel a csúcsra.

Brady végső sikerére ugyanakkor a szakértők szerint nincs sok esély, hiszen az alapszakaszban látottak alapján több csapat is magasabb szintet képvisel. A Nemzeti főcsoportban a San Francisco 49ers fantasztikus sorozatban van, egymást követő tíz győzelemnél jár, a lendületét még az sem törte meg, hogy a szezon elején az első-, a közepén pedig a második számú irányítóját is elvesztette sérülés miatt, így a legutóbbi draft utolsó helyén elkelt - azaz a Mr. Irrelevant (Mr. Lényegtelen) titulussal rendelkező - Brock Purdyvel áll fel. Az újonc irányító egyelőre még százszázalékos. A 49ers csoportriválisát, a Seattle Seahawks együttesét fogadja majd, utóbbi az alapszakasz utolsó fordulójában biztosította be helyét a playoffban.

Az NFC harmadik találkozóján a papírforma alapján a Minnesota Vikingsnak nem jelenthet gondot a New York Giants legyőzése.

Ennél is egyértelműbb favorit az Amerikai főcsoportban a Buffalo Bills, amely a Miami Dolphinst fogadja. A floridai csapat az utolsó fordulóban kínkeservesen harcolta ki a playoff-részvételt érő sikert, azonban biztos, hogy a rájátszásra nem térhet vissza az együttes kiváló, de sérült irányítója, Tua Tagovailoa, így a hetedik körös újonc, Skylar Thompson vezeti majd a támadókat. Erre a hírre a Bills 13 pontos favorit lett a fogadóirodáknál, ami rekordnak számít a wild card kör történetében.

A Jacksonville Jaguars és a Los Angeles Chargers összecsapásán két olyan csapat találkozik, amelyek évek óta nem jártak a playoffban. Különösen előbbi gárda számára nagy szó, hogy ott van a rájátszásban, a legutóbbi szezonban ugyanis mindössze három győzelmet aratott és az első helyen választhatott - akárcsak 2021-ben - a drafton.

Az előző Super Bowlon vesztes Cincinnati Bengals csoportriválisát, a Baltimore Ravenst fogadja. A két csapat az alapszakasz utolsó játéknapján is találkozott egymással, akkor a Bengals könnyedén diadalmaskodott, ugyanakkor a Ravens - miután a találkozónak nem volt komoly tétje - pihentette a legjobbjait. A gárda kezdőirányítója, lamar Jackson térdsérülés miatt nem szerepelt a múlt hétvégén és csütörtökön estére eldőlt, hogy vasárnap sem játszhat majd.

A rájátszás első fordulójának programja közép-európai idő szerint:

szombat:
San Francisco 49ers-Seattle Seahawks, 22.30

vasárnap:
Jacksonville Jaguars-Los Angeles Chargers, 2.15
Buffalo Bills-Miami Dolphins, 19.00
Minnesota Vikings-New York Giants, 22.30

hétfő:
Cincinnati Bengals-Baltimore Ravens, 2.15

kedd:
Tampa Bay Buccaneers-Dallas Cowboys, 2.15

A két első kiemelt, a Kansas City Chiefs (AFC) és a Philadelphia Eagles (NFC) még nem lép pályára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!