Nicolae Ciuca: támogatni kell Moldovát abban, hogy végleg felszabaduljon a "káros orosz befolyás" alól

Külföld, 2023.03.27

A mai politikusok felelőssége, hogy támogassák Moldova európai közeledését, a "káros orosz befolyás" alóli végleges felszabadulását - hangsúlyozta a román miniszterelnök hétfőn abban az üzenetben, amelyet a Besszarábia és Románia 1918-as egyesülésének évfordulója alakalmából hétfőn tett közzé.

Nicolae Ciuca szerint példamutató volt a román szellemiség élni akarása tekintetében az, hogy Besszarábia - a történelmi Moldovának a Prut folyótól keletre található része - "a több mint százéves cári uralom és erőszakos oroszosítás ellenére" 1918-ban a Romániával való egyesülés útját választotta. Felidézte: az 1917-es bolsevik forradalom tette lehetővé Besszarábia önállósulását, majd a chisinaui parlament 1918. március 27-én fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot.

A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része, amikor a Ribbentrop-Molotov paktum nyomán Besszarábiát a Szovjetunióhoz csatolták.

"Bár a Szovjetunió 1991-ben megszűnt, Oroszország továbbra sem hajandó kiengedni szorításából az ideiglenesen elfoglalt területeket, és régi rossz szokásáról, az erőszak alkalmazásáról sem tett le, miként azt Ukrajna esete is bizonyítja" - állapította meg a román kormányfő.

Ciuca szerint teljességgel fel kell számolni a múlt század két bűnözője, Hitler és Sztálin szégyenletes egyezményének, a Ribbentrop-Molotov paktumnak a következményeit. Úgy értékelte: ma azt a mai politikusi közösséget kell segíteni, amelyik Chisinaut visszafordította a demokrácia, az európai közeledés és román identitás útjára, amely - Besszarábia és Románia egyesülésének évfordulója előtt néhány nappal - "a történelmi igazságot helyreállítva" a román nyelvet tette meg a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvévé.

Bár nem munkaszüneti nap, Romániában 2017 óta nemzeti ünnep március 27-e, Románia és Besszarábia (a mai Moldovai Köztársasággal nagymértékben azonos terület) 1918-as egyesülésének napja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!