TV műsor

Nizzai merénylet - Lampedusán keresztül érkezett Európába a nizzai merénylő

Külföld, 2020.10.29

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő - értesült az olasz sajtó csütörtökön.

A 21 éves  Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Azon a napon "ostrom" alatt volt a sziget - írták a hírügynökségek: több mint harminc migránshajó kötött ki, hatszáznegyvennégy személlyel. Brahim Ausszaui egy húsz fős tunéziai csoport tagjaként érkezett. Egy napig a lampedusai Imbriacola táborában volt, utána feltették a Rhapsody karantén-hajóra.

Több mint két hétig karanténban volt, majd a hajóval a pugliai Bariba szállították, ide október 8-án érkezett meg. Bari migránsközpontjából október 9-én elengedték. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot. A kiutasítási rendelet értelmében illegális bevándorlóként öt nap alatt el kellett hagynia Olaszországot.     Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.     "Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszter kérjen bocsánatot a franciáktól, és mondjon le" - szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője. Közösségi oldalán Salvini azt kérdezte, hány ezer terroristát "látott el, tartott el és kényeztetett" a "cinkos" Conte-kormány. Hangoztatta, hogy a "baloldali zsenik" kigúnyolták Salvinit, amikor azt állította, hogy a terroristák a migránshajókkal érkeznek. A Liga vezetője megjegyezte, hogy közben őt állítják bíróság elé, amiért megállította a migránshajókat ezzel nem csak Olaszországot, hanem egész Európát védelmezve.

 Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.     "Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?" - tette fel a kérdést Gelmini.

Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a történtek ismételten rámutattak arra, hogy szükség van a migráció kezelésének módosítására. "Nem lehet a határtérségeket terhelni a befogadással" - jelentette ki.     Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.     Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!