Nobel-díj - Muratov: a Nobel-békedíj a szólás szabadságáért életüket vesztett kollégák érdeme

Külföld, 2021.10.08

A szólás szabadságáért életüket vesztett kollégái érdemeinek tulajdonította Nobel-békedíját pénteken Dmitrij Muratov, az orosz Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztője.

A Nobel-békedíj kitüntetettjei 1994-2021 Muratov a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy elfoglalt volt és nem tudta felvenni a telefont, amikor a Nobel-bizottság felhívta, és azóta sem volt ideje elolvasni a méltatás teljes szövegét.

"Azt mondom önöknek: ez nem az én érdemem. A Novaja Gazetáé. Azoké, akik életüket vesztették az emberek szólásszabadságát védelmezve. Mivel már nincsenek közöttünk, a jelek szerint úgy döntöttek, hogy én mondjam el mindenkinek. Ők Igor Domnyikov, Jura Scsekocsihin, Anna Sztepanovna Politkovszkaja, Násztya Baburova, Natata Esztyemirova, Sztasz Makrelov" - nyilatkozott Dmitrij Muratov.

"Így gondolom. Tényleg. Ezt nekik adták" - tette hozzá.

Muratov a Novaja Gazeta egyik alapítója. 1995-2017 között volt főszerkesztő, majd 2019-től ismét ő vette át ezt a posztot. Az újság hat újságíróját gyilkolták meg az 1993-as lapindítás óta.

A Nobel-békedíjak jutalmazottjait egy nappal Anna Politkovszkaja meggyilkolásának 15. évfordulója után hirdették ki Oslóban. Az újságírónő bíráló hangnemben írt a Kreml Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikájáról. A 48 éves Politkovszkaját 2006. október 7-én gyilkolták meg Moszkvában otthonának lépcsőházában. A bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban hat embert ítéltek el, de a megrendelő személye továbbra is ismeretlen.

Gratulált Dmitrij Muratovnak, a Novaja Gazeta főszerkesztőjének a Nobel-békedíjhoz Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Gratulálhatunk Dmitrij Muratovnak, aki munkájában következetesen az eszményeit követi és elkötelezett az eszményei mellett. Ő tehetséges és bátor. Ez természetesen magas elismerés. Gratulálunk neki" - mondta az orosz elnök sajtótitkára.

Peszkov időt kért annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy vajon Vlagyimir Putyin elnök is gratulál-e majd a díjazottnak.

Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de független hangvételű Eho Moszkvi főszerkesztője úgy vélekedett, hogy Muratov kitűntetése fontos jelzés az orosz vezetés számára.

Muratov a harmadik orosz, aki elnyerte ezt az elismerést Andrej Szaharov szovjet atomfizikus (1975) és Mihail Gorbacsov szovjet elnök-pártfőtitkár (1990) után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!