Nőnap - Kameruni nőjogi aktivista vehette át a francia elnöktől az első Simone Veil-díjat

Külföld, 2019.03.08

Emmanuel Macron francia államfő pénteken a hivatalában átadta az első alkalommal odaítélt Simone Veil-díjat. A néhai francia miniszterről, az Európai Parlament első női elnökéről elnevezett elismerést elsőként Aissa Doumara Ngatansou kameruni nőjogi aktivista vehette át a kényszerházasságok és a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni munkásságáért.

"Egy olyan országából jövök, ahol a nők jogainak figyelmen kívül hagyása vagy ismeretének hiánya a nőket arra kényszeríti, hogy diszkriminációban éljenek, erőszak áldozatai legyenek, kényszerházasságot kössenek, vagy emberi bombának használják őket" - mondta a díjátadón Aissa Doumara Ngatansou.

A 100 ezer eurós pénzjutalommal járó elismerést először adták Párizsban a 42. nemzetközi nőnapon. A díjat a 2017-ben elhunyt, holokauszttúlélő Simone Veilről, az Európai Parlament első női elnökéről alapították, aki hazájában elsősorban arról ismert, hogy 1975-ben jobboldali egészségügyi miniszterként kezdeményezte a mesterséges terhesség-megszakítás büntethetőségének eltörlését a parlamentben.

A kitüntetett kameruni nőjogi aktivista Simone Veil fekete-fehér óriásportréja előtt minden olyan nőnek ajánlotta a díjat, aki erőszak vagy kényszerházasság áldozata, valamint a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet volt foglya.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint Nigéria észak-keleti részén nők ezrei, akik túlélték a Boko Haram lázadását, jelenleg is visszaélések áldozatai, a biztonsági erők szexuális szolgáltatásokra kényszerítik őket élelemért cserébe.

Emmanuel Macron francia államfő méltatta Aissa Doumara Ngatansou-t, aki "több mint húsz éve elkötelezetten végzi munkáját a nőkért, csendben, gyakran gyalázatok közepette".

"Ön fel van háborodva és a nem adja meg magát. Ez bátor példa arról, hogy az örökségek nyomását meg lehet kérdőjelezni" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök bejelentette, hogy hazája létrehoz egy 120 millió eurós alapot a nőkkel szembeni erőszak és diszkrimináció elleni küzdelem támogatására a világban. Jelezte azt is, hogy szeretné, ha 2019 fontos év lenne a nők jogai szempontjából, amelyért Franciaország a G7 csoport elnökeként kíván tenni. Példaként említette a lányok beiskolázását a Száheli-övezetben és egy, a női vállalkozókat támogató bank létrehozását Afrikában. Az ENSZ nőkről szóló világkonferenciáját pedig 2020-ban Párizsban rendezik.

"Nagyon sok nő az élvonalban küzd, de a teljes társadalomnak meg kell mozdulnia, beleértve a férfiakat is" - mondta a francia elnök a díjátadón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!