Notre-Dame - Francia nagykövet: a Notre-Dame több mint egy szimbólum

Külföld, 2019.04.16

A Notre-Dame a kereszténység szimbóluma, de több annál, a francia történelem fontos részét képezi - mondta Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Példaként említette, hogy királyokat koronáztak a székesegyházban, s hatalmas jelentősége volt annak is, amikor 1944-ben, Párizs felszabadításakor megszólaltak a harangok.

Döbbenetesnek, egyúttal csodálatosnak nevezte a világ, s a magyarok reakcióit. Mint elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök üzenetet küldött Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, több miniszter kifejezte együttérzését, s városok ajánlották fel segítségüket. Mindezekért háláját, csodálatát fejezte ki.

Világszerte egy nap alatt mintegy háromnegyed milliárd euró felajánlás gyűlt össze a Notre-Dame újjáépítésére. A nagykövet ennek kapcsán azt mondta, társaságok, cégek, hivatalos szervek, különböző egyházak képviselői is megnyilatkoztak, hogy segíteni szeretnének.

A székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében, hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!