Notre Dame - Orosz ortodox egyház: a veszteség közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat

Külföld, 2019.04.15

A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell - jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője hétfő este a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Nyugaton ma van az Nagyhét első napja. Nagy veszteség ez, szörnyű jel, amelyet még teljes egészében fel kell fognunk, amely éles fájdalmat okoz, együttérzéssel tölti meg szívünket, közelebb hozva bennünket nyugati keresztény testvéreinkhez" - mondta Balasov.

Az orosz egyházi tisztségviselő azt hangoztatta, hogy az oroszok történelme és lelke is kötődik "a Krisztus-hit ezen ősi erődjéhez", amely kialakította azt az Európát, amely számukra "kifejezhetetlenül drága és amely még a legeredetibb orosz gondolkodók számára is a szent csodák országát jelentette".

"Isten anyja oltalmazza a Nyugat keresztényeit a gyász ezen óráiban" - tette hozzá.

"Hatalmas tragédia ez Franciaország és az egész világ számára, mert a párizsi Notre Dame a francia történelem jelképe, de bizonyos értelemben Európa szimbóluma is" - jelentette ki ugyancsak a TASZSZ-nak Mihail Svidkoj nemzetközi kulturális együttműködésért felelős elnöki biztos, aki kifejezte Moszkva készségét arra, hogy megpróbáljon segítséget nyújtani a franciáknak "a világkultúra nagyszerű remekművének" helyreállításához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!