Nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban októberben

Külföld, 2020.12.02

Németországban elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben havi és éves szinten is.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest, amikor még 1,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel augusztussal összevetve. Elemzők jóval kisebb, 1,2 százalékos havi szintű októberi kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számítottak.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában éves összevetésben az októberi kiskereskedelmi forgalom 8,2 százalékkal nőtt a szeptemberi 7 százalékos emelkedés után. Szakértők a kiskereskedelmi forgalomnövekedés lassulását, 5,9 százalékos bővülést vártak.

A koronavírus-járvány első hullámának hatására a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a hazai össztermék (GDP) 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest.

A német gazdaság a harmadik negyedévben, a járvány eddigi legcsendesebb időszakában újraéledt, a GDP rekord mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal csökkent.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága az év egészét tekintve 5,5 százalékkal csökken, jövőre viszont 4,4 százalékkal növekszik.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett legfrissebb előrejelzésében Németország idei gazdasági csökkenésével kapcsolatos várakozását 5,4 százalékról 5,5 százalékra növelte, miközben jövőre a GDP 2,8 százalékos növekedését várja a szeptemberben becsült 4,6 százalékos bővülés helyett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!