TV műsor

Nőtt az euroszkepticizmus a szerb fiatalok körében

Külföld, 2019.08.15

Szerbiában a fiatalok 40 százaléka ellenzi az ország európai uniós csatlakozását, 38 százaléka támogatja - derült ki a szerb ifjúsági szervezetek ernyőszervezetének (KOMS) felméréséből, amelyet csütörtökön tettek közzé.

Két évvel ezelőtt ez az arány 42 százalék volt az EU-tagság mellett, a 32 százalék ellenzővel szemben.

A 15 és 30 év közötti fiatalok 56 százalékának véleménye szerint az élet "ugyanolyan vagy rosszabb" lenne, ha Szerbia csatlakozna az EU-hoz. A 2017-ben ez az arány 49 százalék volt.

A fiatalok 33 százaléka úgy véli: Belgrádnak a külpolitikában Moszkvára kellene hagyatkoznia, és mindössze 21 százalékuk látja Brüsszelben Szerbia legnagyobb szövetségesét.

Annak ellenére, hogy a fiatalok szerint Szerbiának Oroszország felé kellene fordulnia, nem szeretnének ott élni. A megkérdezettek közel fele, akik elköltöznének Szerbiából, szívesebben élnének valamelyik nyugat-európai országban, míg mindössze öt százalékuk választaná Oroszországot.

A szerb fiatalok szívesen élnének az Egyesült Államokban, de a világ más tájain is, de egyik kontinens sem annyira vonzó számukra, mint Európa - áll felmérésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!