Nőttek a német fogyasztói árak májusban

Külföld, 2021.05.31

Németországban a várakozásokokat meghaladó éves szintű inflációt mértek idén májusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint májusban éves bázison 2,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban az áprilisi 2 százalékos éves áremelkedés után. Az elemzői várakozások átlagában 2,3 százalékos fogyasztói áremelkedés szerepelt májusra.

Tavaly, a koronavírus-járvány sújtotta évben még defláció is kialakult. Tavaly júliusban csökkentek először a fogyasztói árak éves alapon, akkor 0,1 százalékkal, augusztusban nem változtak, majd szeptembertől decemberig négy hónapon keresztül mínusz 0,2 és mínusz 0,3 százalékon állt az éves fogyasztói árindex.

Az áprilisit meghaladó éves áremelkedéshez elsősorban az energiaárak járultak hozzá májusban, 10 százalékos növekedéssel. Májusban az élelmiszerek és nem szeszesitalok ára 1,5 százalékkal, a szolgáltatásoké 2,2 százalékkal nőtt.

Májusban 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilishoz képest, amikor 0,7 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Szakértők kisebb, 0,3 százalékos havi növekedést vártak májusra.

Az uniós összehasonlítási célokra használt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 2,4 százalékkal emelkedett májusban. Szakértők 2,5 százalékot vártak az áprilisi 2,1 százalékot követően. Az adat ezzel ismét meghaladta az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját. Az EKB, amelynek elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!