TV műsor

Novák Katalin: a Fidesz kilép az Európai Néppártból - BŐVÍTETT

Külföld, 2021.03.19

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból - tájékoztatta a szervezet elnökségét Novák Katalin, a kormánypárt alelnöke levélben. A levél Novák Katalin Twitter-oldalára csütörtökön került fel.

Novák Katalin sajtótájékoztatója Novák Katalin "It's time to say goodbye", vagyis "Itt az ideje a búcsúnak" szöveggel kommentálta a levelet.

A levél címzettje Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára. A szöveg szerint a Fidesz a továbbiakban nem szeretné fenntartani tagságát az Európai Néppártban.

Novák Katalin csütörtök este Facebook-oldalán részletesen írt arról, miért lép ki a Fidesz az Európai Néppártból. Közölte: 2015-ben, a bevándorlási válság idején "kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása".

Hozzátette: most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, "az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától".

A politikus megjegyezte: az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel a Fidesz nem tud azonosulni.

"Ahogy több vezető is kifejtette: a néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük" - írta Novák Katalin. A miniszter kiemelte: "a Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált".

A pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Twitteren közzétett nyilatkozatban reagált a Fidesz kilépésére az Európai Néppártból. Azt írta: "a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. Lényegében már évekkel ezelőtt."

A Fidesz európai parlamenti képviselői március 3-án léptek ki az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció elfogadta alapszabályának módosítását.

Ezt követően március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel közölte, a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.
(MTI)

Címkék

Novák katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!