Novák Katalin: meghatározó szereplőjévé vált a Fidesz az Európai Néppárton kívüli jobboldali térnek

Külföld, 2021.04.02

Meghatározó szereplőjévé vált a Fidesz az Európai Néppárton (EPP) kívüli jobboldali térnek - hangsúlyozta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Novák Katalin sajtótájékoztatója Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinival, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel egyeztetett csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor azt mondta: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot, és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

A magyar kormányfő a találkozó után azt hangsúlyozta: a kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában.

Novák Katalin az M1-en kiemelte: van egy olyan jobboldali, kereszténydemokrata erő, amely képes és kész arra, hogy az európai embereket képviselje, az emberek érdekei mentén lépjen fel.

Elmondta, a csütörtöki találkozó megerősítette abban, hogy sikeres lesz az új jobboldali együttműködés. Gyors döntések születtek, képes volt mindenki a lényegre koncentrálni, arról beszélni. Kitértek a járvány elleni hatékony védekezésre és az Európa jövőjéről szóló párbeszédre is - közölte.

Mindemellett tisztázták, hogy mire mondanak igent, s mire nemet. Igent mondanak a szabadságra, a nemzetállamokra, az emberi méltóságra, a kereszténységre, a családra - sorolta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, hozzátéve: ezek olyan értékek Európában, amelyekre lehet építkezni.

Mindemellett visszautasítják egyebek mellett a kommunizmust, az antiszemitizmust, a nagyhatalmi birodalmi logikát és a migrációt - hangsúlyozta.

A Fidesz alelnöke kiemelte: Európában tömegek, emberek milliói érzik úgy, hogy "magukra maradtak", mert az Európai Néppárt eltávolodott tőlük. Nekik szükségük van a képviseletre - tette hozzá Novák Katalin.
(MTI)

Címkék

Novák Katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!