November 4-re írták ki Szerbiában az országban élő kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló választást

Külföld, 2018.08.17

Szerbiában november 4-re írta ki az illetékes miniszter az országban élő kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló választást - adta hírül pénteken a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Branko Ruzic közigazgatási és helyi önkormányzati ügyi miniszter az RTS-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 18 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát: az albán, az askál, a bosnyák, a bolgár, a bunyevác, a vlach, az egyiptomi, a magyar, a német, a lengyel, a roma, a román, a ruszin, a szlovák, a szlovén, az ukrán és a cseh nemzetiségűek. Az orosz, a montenegrói, a macedón és a horvát nemzeti közösség tagjai elektorokon keresztül választják meg nemzeti tanácsukat november elején.

A tárcavezető kiemelte, hogy a lakosság 13 százalékát teszik ki a kisebbségek, ami ritkaságnak számít a régióban, és amire Szerbia nagyon büszke.

A Szerbiában élő kisebbségek a nemzeti tanácsokon keresztül valósítják meg a kulturális önigazgatáshoz való jogukat - magyarázta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ez a jog a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

A nemzeti tanácsi választásokon részt venni szándékozó állampolgároknak fel kell vetetniük magukat a külön választói névjegyzékbe, hogy a választás kiírása előtt meghatározzák, mely kisebbségek milyen formában választhatják majd meg önkormányzatukat.

A miniszter arra kérte a Szerbiában élő kisebbségeket, hogy éljenek szavazati jogukkal, és vetessék fel magukat a külön választói névjegyzékbe. Augusztus 15-ig 415 ezren tették meg ezt.

Közvetlen választást akkor lehet tartani, ha az adott nemzeti kisebbség 40 százaléka felvétette magát a külön választói névjegyzékbe. A számok meghatározásakor a 2011-es népszámlálás adatait veszik figyelembe. Abban az esetben, ha a feliratkozottak száma nem éri el a teljes kisebbségi közösség 40 százalékát, választott elektorokon keresztül zajlik a voksolás.

November 4-én a Szerbiában élő magyarság a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 35 tagú testületének összetételéről dönthet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!