Nyílt levélben bírálták a német szövetségi kormányt a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák

Külföld, 2024.01.29

Olaf Scholz német kancellárnak címzett nyílt levélben bírálták a szövetségi kormány intézkedéseit a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák.

A tartományok gazdasága "állandó válságüzemmódban van" - szögezik le nyílt levelükben, amelyet több türingiai, szászországi, szász-anhalti, brandenburgi és mecklenburg-elő-pomerániai kamara elnöke írt alá.

Levelükben kifogásolták, hogy a politika nem integrálja a különböző érdekeket, elterjedt a "részvétel nélküli döntéshozatal" a szövetségi kormánynál, kirívóan eltérnek a kormányzati "szavak és a tettek".

A levél példaként hozza fel a szövetségi költségvetés körül tavaly év végén kirobbant botrányt. "Számos, már korábban is meglévő gyújtópont lobbanhat lángra annak következtében, ahogyan a szövetségi kormány a karlsruhei ítéletet kezeli" - írják a kamarai elnökök.

Kritizálják továbbá a bürokrácia csökkentésének a hiányát és a "munkakerülés ösztönzését". Mindezek együtt "erodálják Németország nemzetközi versenyképességét".

Levelükben "házi készítésűnek" nevezték az "országszerte felforrósodott hangulatot", amely "a szélsőséges erők malmára hajtja a vizet", utalva ezzel az idén esedékes szászországi, türingiai és brandenburgi tartományi választásokra.

"Ha semmi sem változik alapvetően az önök cselekedeteiben és magatartásában, attól tartunk, hogy egyik keletnémet tartomány a másik után a jobboldali szélsőségek gyülekezőhelyévé válik" - fogalmaznak levelükben a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák képviselői, megjegyezve, hogy emiatt fennáll "a gazdasági tranzitországgá válás" veszélye is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!