O'Brien az Obama-kormányzat több tucat egykori munkatársát mozdította el a Nemzetbiztonsági Tanácsból

Külföld, 2020.02.11

Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az Obama-kormányzat 70 egykori munkatársát mozdította el a Nemzetbiztonsági Tanácsból (NSC) - jelentette hétfőn a Breitbart News.  

A lap a Washington Examiner című újságra hivatkozva közölte azt is, hogy korábban mintegy 200 munkatárs dolgozott a Nemzetbiztonsági Tanácsnál, és a most elmozdítottak valamennyien még az Obama-kormányzat kinevezettjei voltak.

Előzőleg, szombaton a CNN hírtelevízió számolt be - meg nem nevezett hírforrásokra hivatkozva - arról, hogy "nagy létszámcsökkentések várhatók" az NSC-nél.

A létszámcsökkentés már a múlt héten, pénteken elkezdődött, amikor elbocsátották az ukrajnai születésű Alexander Vindman alezredest, aki a Nemzetbiztonsági Tanács egyik Ukrajna-szakértője volt. Vindman a Donald Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítása előtti képviselőházi bizottsági meghallgatásokon a demokraták egyik fontos tanúja volt Trump ellen. Tanúvallomásában ugyan elmondta, hogy nem volt jelen az amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly júliusi, vitatott telefonbeszélgetésekor, de a Fehér Ház úgynevezett szituációs szobájában az elnök munkatársaival együtt hallgatta a beszélgetést, és ennek alapján elég részletes információkkal szolgált annak tartalmáról. A törvényhozóknak elmondta azt is, hogy értesítette feletteseit a beszélgetés miatti aggodalmairól. Közben kiderült az is, hogy a hallottakat továbbadta két olyan személynek is, aki nem volt jelen a Fehér Házban, továbbá annak a gyanúja is rávetült, hogy ő volt az, aki a telefonbeszélgetésről szóló információkat továbbította az úgynevezett kiszivárogtatónak, vagyis annak a személynek, aki a beszélgetéssel kapcsolatos információkat a demokrata törvényhozók tudomására hozta. Vindman mindig tagadta, hogy köze lett volna a kiszivárogtatóhoz. Alexander Vindmant a szintén a Nemzetbiztonsági Tanácsnál dolgozó ikertestvérével, Yevgeny Vindmannel együtt pénteken fegyveres kísérettel vezették ki a Fehér Házból, és azonnali hatállyal elbocsátották az NSC-től.

A Vindman-tesvérek elbocsátását követte a 70 másik munkatárs elmozdítása is. Az amerikai sajtó Joe DiGenova ügyészre hivatkozó értesülései szerint a kormányzat beazonosította és a napokban el is bocsátja azt a magas rangú tisztségviselőt is, aki "ellenállónak" nevezve magát, névtelen véleménycikket jelentetett meg a kormányzatról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!