TV műsor

OECD: a sanghaji tanárok a világ élvonalába tartoznak

Külföld, 2016.02.19

A sanghaji középiskolai tanárok a világ legképzettebbjei közé tartoznak egy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által a közelmúltban végzett kutatás szerint - számolt be róla a helyi média pénteken.

Az OECD felmérésében a kelet-kínai metropolisz 4 ezer tanára vett részt a város 199 középiskolájából. A tavalyi év folyamán lezajlott átfogó összehasonlító vizsgálat további 37 ország, illetve terület tanárai körében zajlott.

Megállapítása szerint a sanghaji tanárok 98,5 százaléka rendelkezik BA, vagy annál magasabb végzettséget igazoló diplomával, míg a globális átlag 92,7 százalék volt. A 23 milliós kínai város középiskolás tanárainak átlagéletkora 38 év, 5 évvel kevesebb, mint a teljes felmérésben szereplőké.

A sanghaji oktatók évente 63 napot töltenek tréningeken, vagy szakmai továbbképzésen, kétszer többet, mint külföldi kollégáik. Az itteni iskolák igazgatóiról pedig az derült ki, hogy összehasonlítva a külföldiekkel kevesebbet foglalkoznak az adminisztrációval és többet a tanítással.

A Shanghai Daily című napilap összeállításában utalnak rá, világszerte elismerést váltott ki, hogy az OECD PISA (Programme for International Student Assessment) felmérésében a sanghaji diákok 2009-ben és 2012-ben több tucat ország küldöttjei közül első helyezést értek el matematikában, tudományos ismeretekben és olvasásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!