Október 23. - Csák János: 1956 alapot teremt Magyarország és az Egyesült Államok számára az együttműködésre

Külföld, 2023.10.21

Ezerkilencszázötvenhat, a forradalom és szabadságharc olyan pont a történelemben, ami alapot teremt az Egyesült Államok és Magyarország számára az együttműködésre - jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Washingtonban, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen.

A tárcavezető megfogalmazása szerint az 1956-os magyar események "két ilyen szabadságszerető népnek nagyon sok muníciót adnak arra, hogy együttműködjön", különösen egy olyan világban, amelyben az elmúlt évben Oroszország megtámadta Ukrajnát, két héttel ezelőtt pedig terrorista támadás érte Izraelt. Csák János az MTI-nek adott interjúban hangsúlyozta, hogy Magyarországnak mindkét helyet tekintve szoros érdeke fűződik ahhoz, hogy béke legyen. Magyarország a két megtámadott ország felé nemcsak szimpátiával és együttérzéssel fordul, de Ukrajnában 150 ezer magyar él, akik közül apák, fiúk halnak meg a fronton, Izraelben pedig 300 ezer magyar származású ember él - tette hozzá Csák János.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete az MTI-nek adott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy Washingtonban és környékén nagyon sok olyan magyar él, akinek a szülei, nagyszülei, vagy ő maga az 1956-os események miatt kényszerült elhagyni Magyarországot.

Megjegyezte azt is, hogy "az aktuálpolitikát mindig bele lehet szőni, és talán kell is a megemlékezések sorába". Megállapította, hogy a menekültkérdés az 1956-os események óta csak még súlyosabb ügy lett, és utalt arra, hogy beszédében ezért is emlékeztette az amerikai kormányzat jelen lévő magas rangú képviselőit azokra az óriási áldozatokra, amelyeket Magyarország hozott az Ukrajnából menekülő emberek érdekében, hiszen a menekülteken az ország mindig segít.

A nagykövet arra is emlékeztette hallgatóságát, hogy Magyarország vezetői az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás után néhány órával elítélték a cselekedetet. Magyarország az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát nem most hirdette meg, hanem sok évvel ezelőtt, most pedig a kormány Magyarországon a leghatározottabban tiltott be minden olyan demonstrációt, ami a gyűlöletet és a terrorizmust ünnepli - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

Az október 23-a alkalmából tartott hivatalos washingtoni ünnepségen Csák János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Gajáry Péternek, a Magyar-Amerikai Kulturális Szövetség elnökének.

A megemlékezésen részt vett az amerikai külügyminisztérium képviselője, és számos ország Washingtonban dolgozó diplomatája, valamint amerikai magyar szervezetek vezetői.

Az ünnepségen műsort adtak a Washingtonban működő Tisza Ensemble táncegyüttes művészei, valamint Mága Zoltán hegedűművész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!