Októberben is csökkentek a fogyasztói árak Németországban

Külföld, 2020.10.29

Októberben már a második hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.

Októberben a fogyasztói árak 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban akárcsak szeptemberben. A piac 0,3 százalékos éves árcsökkenést várt. Az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a várt 0,1 százalékos mérséklődés helyett, és a szeptemberi 0,2 százalékos havi árcsökkenés után.

A fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenése 2015 januárja óta a legnagyobb Németországban. Az árcsökkenés a koronavírus-válság gazdasági következményeinek enyhítésére év végéig életbe léptetett áfacsökkentésre vezethető vissza.

A termékárak 1,5 százalékkal csökkentek októberben a szeptemberi 1,7 százalék után, ezen belül az energiaárak 6,8 százalékkal 7,1 százalék után. Az élelmiszerárak viszont 1,4 százalékkal emelkedtek októberben az előző havi 0,6 százalékos emelkedés után. A szolgáltatások ára októberben is az előző havival megegyező 1,0 százalékkal emelkedett.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex 0,5 százalékkal csökkent éves bázison, nagyobb mértékben a várt 0,4 százalékos csökkenésnél. Szeptemberben 0,4 százalékkal csökkent az éves német HICP.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/10/PD20_431_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!