Olasz agrárminiszter: a mezőgazdaság európai játszmája zajlik

Külföld, 2024.02.15

A gazdák nem a kormányok, hanem Brüsszel ellen tüntetnek, mivel a mezőgazdaság igazi játszmája Európában zajlik - nyilatkozta Francesco Lollobrigida a római agrártárca vezetője csütörtökön, miközben az olasz fővárosban több demonstráció vette kezdetét.

A miniszter emlékeztetett, hogy egész Európában egymást követik a gazdatüntetések. "A tiltakozások nem kizárólag adókedvezményeket akarnak elérni, az igazi játszma európai" - mondta a mezőgazdaságért, a nemzeti élelmiszerfüggetlenségért és az erdészetért felelős tárca vezetője.

Lollobrigida az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapban közölt interjúban emlékeztetett, hogy amióta Olaszországban január 19-én megkezdődtek a demonstrációk, az ágazatnaki mind az öt nagy érdekképviseleti csoportjával egyeztetett, valamint két tüntetőcsoportot személyesen is felkeresett a főváros körüli mezőkön.

"Nagyon kevés azoknak a száma, akik a kormány vagy az agrárminiszter ellen tüntetnek, a gazdák jelentős többségével teljes összhangban dolgozunk" - jelentette ki.

A tárca február 12-én egyeztetett utoljára a tüntető gazdák csoportjaival. A kormány kedvezményeket jelentett be a mezőgazdasági dolgozók számára: teljes személyijövedelemadó-mentességet évi bruttó tízezer euróig, majd ötven százalékos kedvezményt tizenötezer euróig.

A bejelentést megelégedéssel nyugtázta az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport, amely napokig 700 traktorral állomásozott Róma határában.

Az olasz agrárminiszter szerint az Európai Unió agrárpolitikáját kell megváltoztatni. Példaként említette a zöld átmenetet, amelyre - vélte - sokkal több idő szükséges a "teljesíthetetlen bürokratikus korlátozások" miatt.

A "környezetvédelmi ideológiának kevésbé alávetett" mezőgazdaságot szorgalmazott. Kijelentette: tisztázni kell Brüsszelben, hogy a mezőgazdaság nem ellensége a környezetnek, ellenkezőleg, az első számú szövetségese.

A gazdatüntetők napok óta traktorgyűrűben tartják az olaszországi városokat, ahova mostanáig csak néhány járművel és kis csoportban vonulhattak be. Rómában csütörtök délután tartják az első nagyobb megmozdulást: több ezer tüntetőt várnak a Circus Maximus mezejére, valamint tíz traktor kapott engedélyt a behajtásra. Ez a tüntetőcsoport az Egyesült Agrárbizottságok - Elárult Gazdák nevet viseli.

Két másik traktor a Colosseumnál parkolt le: a déli Campania tartomány gazdatüntetőit képviselik. "Termékeink védelmében jöttünk el traktorainkkal Rómába" - nyilatkozta az egyik jármű vezetője. A Caserta városából származó mezőgazdasági kisvállalkozó elmondta, a tüntetők különböző csoportokban demonstrálnak, de céljuk közös: meg akarják menteni az olasz mezőgazdaságot. Hangsúlyozta, hogy az ágazat vállalkozásainak 98 százaléka családi.

A tüntetők a Capitolium-dombon található városháza előtt is hallatják szavukat, valamint követeléseiket tartalmazó levelet nyújtanak át az Európai Bizottság római képviseletében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!