Olasz kormányalakítás - Olasz bíboros: az értelmiség baloldali, az ország viszont a jobboldalra szavazott

Külföld, 2022.09.28

A Giorgia Meloni vezette jobboldal választási győzelme a társadalmi elit és a nép szembenállását tükrözi Camillo Ruini bíboros, az olasz püspöki kar (Cei) volt elnöke szerint, miközben a felmérések azt mutatják, hogy Meloni pártjára többségében munkások, közalkalmazottak és pedagógusok voksoltak.

Camillo Ruini nem nevezte meglepetésnek a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a jobboldali koalíció győzelmét.

A Corriere della Sera napilapban szerdán megjelent interjúban a bíboros kijelentette, hogy Olaszországban a "politikai kultúra" baloldali, de az ország nagy részben jobboldali.

"Olyan ellentmondás ez, ami minden demokráciában létezik: az értelmiség gyakran progresszív, miközben az emberek a konkrét érdekeikkel foglalkoznak, és inkább konzervatívok. Az elit és a nép közötti szakadás most egyértelműbbé vált, még akkor is, ha az elitek hajlamosak arra, hogy összehangolódjanak, ahogyan ez most is történik" - mondta Camillo Ruini bíboros.

A 91 éves bíboros, aki tizenhat éven át vezette az olasz püspöki testületet, úgy vélte, Giorgia Meloni sikerének titkát a világos és következetes politizálás adja. Fontosnak tartja, hogy az új kormány élére kerülő Meloni megfelelő minisztereket válasszon az Olaszország és Európa számára is nagyon nehéz gazdasági helyzetben.

Ruini hozzátette, a társadalmi elégedetlenség jelének nem a jobboldalra adott szavazatokat, hanem az urnáktól való távolmaradást tartja. "Aki Giorgia Melonira voksolt, vezetőt látott benne" - tette hozzá.

A bíboros hangoztatta, hogy az új kormánynak oda kell figyelnie a népességfogyás megállítására, melyet eddig a politika nem kezelt megfelelően. Az abortusszal kapcsolatban kijelentette, hogy a terhességmegszakítást szabályozó törvényeknek az anyaság társadalmi értékére és az emberi élet védelmére vonatkozó részét is gyakorlattá kell tenni.

Megjegyezte, az új olasz kormánynak számolnia kell az Európában vele szemben érezhető félelmekkel, "a nemzeti érdekek védelme legitim és jogos, de kizárólag az európai egységben valósulhat meg, Európára pedig szükségünk van" - jelentette ki Camillo Ruini.

A Corriere della Serában közölt felmérések azt mutatják, hogy az Olasz Testvérekre a fizikai dolgozók 34,6 százaléka voksolt, miközben a baloldali Demokrata Párt (PD) a munkások kevesebb mint tíz százaléka körében kapott szavazatot. A munkások 45 százaléka a jobbközép koalíciót választotta - írta a La Repubblica.

Az FdI a kereskedelemben dolgozók között is több mint harminc százalékos támogatottságot élvez, majdnem harminc százalékkal bír a 65 év feletti nyugdíjasok körében, és a legtöbb szavazatot szerző párt lett a közalkalmazottak és a pedagógusok között, melyek korábban hagyományosan a baloldalt preferálták.

A 18 és 34 év közötti korosztály majdnem 21 százaléka az Öt Csillag Mozgalomra (M5S), és további majdnem húsz százaléka a PD-re voksolt, de az urnáktól távol maradók 42 százalékát is ugyanilyen korú fiatalok alkották. A baloldali koalícióra szavazók között volt a legmagasabb (majdnem 33 százalék) az egyetemi diplomával bírók aránya, miközben a jobboldalra szavazók 42,4 százalékának csak érettségije, további közel 50 százalékának pedig ennél is alacsonyabb végzettsége van.

A La Repubblicában közölt felmérések szerint a PD már nem számít viszonyítási pontnak a középosztály számára, amelynek 28 százaléka az Olasz Testvéreket választotta, és csak 17 százaléka szavazott a baloldalra. A munkanélküliek 46 százaléka nem ment el szavazni, a munkanélküli voksolók 29 százaléka az FdI-t választotta a felmérések szerint.

Miután kedden Antonio Tajanival, a Hajrá Olaszország alelnökével egyeztetett, Giorgia Meloni szerdán a kormányalakítási tárgyalásokat Matteo Salvinivel folytatja. A Liga vezetője, aki a belügyi tárcára pályázik, a találkozó előtt a Twitteren azt írta, kell valaki, aki ismét védi a határokat, törvényeket, biztonságot (..), és van rá ötletünk, ki teheti ezt meg".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!