Olasz választások - A lengyel kormánypárt azt reméli, hogy Giorgia Meloni jó irányba vezeti az új olasz kormány politikáját

Külföld, 2022.09.26

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bízik abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját - jelentette ki a PiS szóvivője hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke valószínűleg miniszterelnök lesz.

A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. "Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania" - tette hozzá.

Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini "oroszbarát álláspontokat foglalnak el".

Fogiel "az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak" nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök "olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné".

Hangsúlyozta: a PiS olyan olasz kormányra számít, amely "úgy fogja fel az Európai Unió (EU) működését, ahogyan azt az alapszerződésekben rögzítették". Az EU a tagállamok közössége kell, hogy legyen, és ne vonjon magához új hatásköröket - jelentette ki.

Marcin Kierwinski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) főtitkára a Radio Zet kereskedelmi rádióban aggodalmát fejezte ki az olasz választási eredmények miatt. Szerinte fenyegetést jelent a lengyel és az európai biztonságra nézve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnököt "nyíltan támogató személyek fontos miniszterek lehetnek" az olasz kormányban.

Salvinit a politikus "Putyin ügynökének" nevezte. Berlusconiról viszont elmondta: ő az ukrajnai háború kitörése óta nem támogatja az orosz elnököt. A PO és a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország az Európai Néppárt frakciójába tartoznak az Európai Parlamentben.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfő délután a Twitteren az olasz választási eredményeket bíráló nyilatkozatokról megírta: "Mennyi felsőbbrendűségi érzésre, arroganciára és a demokratikus szabályok iránti megvetésre van szükség ahhoz, hogy valaki a más országban született szavazási eredményről, más nemzet választásáról megmondja: +Nem az nyert, akinek kellett volna! Rosszul döntöttek! Torkon kell ragadni azt az országot és a vezetését+!".

A lengyel sajtó azzal is kapcsolatba hozta Duda bejegyzését, hogy Ursula von der Leyen múlt héten kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után "nehéz helyzetbe" kerül, Brüsszelnek "megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében".

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő még hétfőre virradóan a Facebookon gratulált Meloninak, "nagy győzelemnek" nevezve az olasz választási eredményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!