Olasz választások - Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával

Külföld, 2022.09.26

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával - jelentette ki Eric Mamer, a bizottság vezető szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Az Európai Bizottság mindig együttműködik a tagországi választásokon győztes kormányokkal, ebben az esetben sincs másként - közölte a szóvivő, majd úgy fogalmazott: "természetesen reméljük, hogy konstruktív együttműködésünk lesz az új olasz hatóságokkal".

Szavai szerint nem az uniós bizottság feladata annak elemzése, hogy az olaszok milyen okok alapján voksoltak. Szélsőséges és a helyzetet leegyszerűsítő állításnak nevezte ugyanakkor, hogy az olaszok Európa ellen szavaztak volna. Bármi történjen is, az Európai Bizottság mindig rendkívüli erővel fog dolgozni az európaiak, köztük az olasz állampolgárok érdekeiért - tette hozzá az uniós szóvivő.

Elio Di Rupo, Belgium francia nyelvű régiójának szocialista miniszterelnöke Twitter-üzenetében azt írta: az olaszországi választási eredmények "hátborzongatóak". "Száz évvel Mussolini római bevonulása után a szélsőjobboldal ismét hatalomra került. Ez azt mutatja, hogy a demokrácia törékeny, és minden nap küzdenünk kell a szabadság és a jólét biztosításáért" - fogalmazott Vallónia kormányának vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!