Olasz választások - Megalakult a centrum, amely a baloldal és a jobboldal ellen is versenyt hirdetett

Külföld, 2022.08.11

A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.

A centrumerőt egyelőre csak az Élő Olaszország (IV) és az Akció alkotja. Közös nevet sem választottak még, az olasz sajtó Harmadik Pólusnak keresztelte el a formációt. A megállapodást az utolsó pillanatban kötötték, mivel a pártoknak és szövetségeknek szombatig van idejük a választási jelképek hivatalos regisztrálására.

Calenda közösségi oldalán üdvözölte a Renzivel kötött megállapodást. "Komoly és pragmatikus alternatívát képviselünk az egyformán populista jobboldallal és baloldallal szemben, melyek tönkretették az országot, és megvonták a bizalmat Mario Draghitól". Calenda ezzel a korábbi - közgazdász végzettségű - miniszterelnökre utalt, aki július 21-én nyújtotta be lemondását.

Renzi intenetes oldalán közölte: úgy döntöttek, hogy megpróbálják, így a szeptember 25-i parlamenti választáson harmadik lehetőség is adódik a szavazócédulán. "Ne elégedjetek meg a kisebb rosszal, a parlamentbe minőségi politikusokat küldjetek!" - hangoztatta. Hozzátette, Carlo Calendának engedi át a közös választási kampány irányítását.

A felmérések szerint az Élő Olaszország és az Akció népszerűségi mutatója hat százalék körüli. A Demokrata Párt (PD) vezette baloldali koalíció nem éri el a harminc százalékot, a jobbközép szövetség, melynek a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! a tagja, negyvenhat százalékon áll.

A frissen megalakult centrum mindkét vezetője a baloldali Demokrata Pártból (PD) érkezett: a 47 éves Matteo Renzi 2009 és 2014 között Firenze polgármestere volt, majd 2018-ig a PD főtitkára. 2014-től miniszterelnök, aki az általa kezdeményezett közigazgatási népszavazás bukása után mondott le 2016 decemberében. Azt követően kilépett a PD-ből, és 2019-ben saját pártot alapított Élő Olaszország névvel.

A 49 éves Carlo Calenda vállalkozó szintén a PD vezető politikusa volt, 2013 és 2016 között gazdasági államtitkár, majd 2018-ig a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, 2019-től európai parlamenti képviselő.

A Mario Draghi vezette kormány bukása után Carlo Calenda a PD-vel kötött választási megállapodást, melyet augusztus 7-én egyoldalúan felbontott.

A Calenda-Renzi páros elsősorban a baloldali koalíciót gyengítheti. Matteo Renzi többször utalt arra, hogy a centrum élére Mario Draghi állhatna, de a lemondott kormányfő eddig nem reagált a felkérésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!