Olasz választások - Párizs tiszteletben tartja a "demokratikus választás" eredményét, és folytatni kívánja a közös munkát

Külföld, 2022.09.26

A francia elnökség tiszteletben tartja az olaszok "demokratikus választásának" eredményét, és azt kéri a jövőbeli olasz kormánytól: folytassák európaiként együtt a közös munkát - tudatta hétfő délután az Elysée-palota az előrehozott olasz parlamenti választások másnapján.

Az előzetes eredmények szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát szerezheti meg, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

"Az olasz nép demokratikus és szuverén módon választott. Ezt tiszteletben tartjuk" - hangsúlyozta nyilatkozatában a francia elnöki hivatal. "Szomszédos országként és barátként folytatnunk kell együtt a közös munkát" - tette hozzá az elnökség.

"Európaiként fogunk választ adni a közös kihívásokra" - fogalmazott az Elysée-palota.

Élisabeth Borne francia miniszterelnök korábban a BFM francia hírtelevízióban kiemelte: Párizs figyelni fogja az emberi jogok és a terhességmegszakításhoz való jog tiszteletben tartását Olaszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!