Öllös László: a magyar szavazatok is döntők lehetnek a szlovák elnökválasztásban

Külföld, 2024.04.06

A szlovákiai Fórum Intézet elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában szombaton többek között arról beszélt, a magyar szavazatoknak is döntő szerepe lehet a szlovák köztársaságielnök-választásban.    

Öllös László elmondta, elképzelhető, hogy a két jelölt között csak néhány ezer szavazat dönt és ez a kicsi különbség is a mérési statisztikai hibahatáron belül van.

Emiatt a magyarok "királycsinálók" lehetnek abban az értelemben, hogy esetleg az ő szavazatuk adja azt a többletet, mellyel egyik vagy a másik fél megnyerheti a választást - fogalmazott.

Az elnök megjegyezte, a választás két fordulója között "meglehetősen durva" volt a kampány és a jelöltek közti televíziós vita is tele volt éles szóváltással. Ezzel alighanem saját szavazótáborukat szeretnék mobilizálni, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni - tette hozzá.

Öllös László arról is említést tett, bár jelenleg nincsenek részvételi adatok, megmaradhat az az egyensúly, hogy a vidékiek inkább Peter Pellegrinit, míg a városiak inkább Ivan Korcokot választják.

Megjegyezte, a kérdés az, hogy a jelölteknek mennyire sikerül mobilizálniuk saját szavazótáborukat, valamint melyik fél tudja sokkal inkább "magához csábítani" azok választóit, akik nem jutottak be a második fordulóba.

Öllös László úgy véli, a szlovákiai köztársaságielnök-választás eredménye éjfél körül már elérhető lesz, hiszen - mint mondta - már csak két jelölt van, így a szavazatszámlálás gyors lesz.

Az M1 műsorában Bartal Tímea határon túli tudósító arról számolt be, Somorján nincsenek sorok a választókörzetekben, de folyamatosan érkeznek szavazni az emberek.

Ismertette, a választás két héttel ezelőtti első fordulójában mintegy 52 százalékos volt a részvétel, a felmérések pedig hasonló arányt jósoltak a második fordulóra is.

Bartal Tímea elmondta, országos szinten eddig nem volt nagy incidens a választás alatt, viszont mivel két szavazókör is néhány perccel később nyitott ki, a kampánycsend este tíz óra öt percig tart Szlovákiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!