Orbán Viktor: a háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb (2. rész)

Külföld, 2023.06.16

    A kormányfő azt mondta: van egy köre a gazdasági intézkedéseknek, amelyek fölött Brüsszel rendelkezik, és Brüsszel úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak meg kell emelnie. Lényegében arról van szó, hogy zöld, környezetvédelmi szempontokra hivatkozva drágává teszik az üzemanyagot, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak - mondta.

Megjegyezte: nemcsak az üzemanyagnál van ez így, hanem egy másik termékcsoportnál is, ezek a csomagolóanyagok és az üvegek, amelyeknek a nyilvántartását fel kell állítani, nyomon kell követni az útjukat, ami különféle költségekkel jár, így a hulladékfeldolgozás ára is meg fog nőni.

Azt mondta: ezek szükségtelen, életszerűtlen, rosszul időzített előírások, mert most, amikor háborús infláció van, gazdasági nehézségek vannak, megterhelni a tagállamok költségvetését rossz, brüsszeli gazdasági döntésekkel, súlyos hiba.

Miután a gazdaságot ez mind gyengíti és a háború maga is legyengíti a nemzetgazdaságokat, a kormány megpróbál új dinamikát, energiát, lendületet vinni a magyar gazdaságba, és "a Brüsszel által kikényszerített rossz döntések ellensúlyozására" is gazdaságvédelmi akciótervet készített - jelentette be Orbán Viktor.

Hozzátette: a jövő héten kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokott rendben ismertetni fogja a gazdaságot, az embereket támogató intézkedéseket, amelyekkel ellensúlyozni akarják a rossz brüsszeli utasításokat.

Orbán Viktor a kötelező migránskvótáról szóló uniós tervezetről elmondta: Magyarország és Lengyelország a döntés ellen szavazott, "puha nemet mondott Szlovákia, Bulgária, Málta és talán Litvánia", tehát több ország is jelezte, hogy nem ért ezzel egyet. Az elmúlt években úgy tűnt, hogy át tudják fordítani a brüsszeli döntéshozók figyelmét a kötelező szétosztási migránskvótáról a határvédelemre, "mert nem úgy kell megoldani ezt a helyzetet, hogy szétosztjuk a migránsokat, hanem úgy, hogy megvédjük Európa külső határait" - fogalmazott.

De "egyszer csak most jön egy döntés, elég puccsszerűen és gyorsan, amely azt mondja, hogy amelyik ország nem enged be migránst, arra erőnek erejével rájuk fogják őket kényszeríteni". Olyan szabályokat alkotnak, amelyek fenntartják Brüsszelnek azt a jogot, hogy ő mondja meg, mennyi migránst oszt szét - fűzte hozzá.

Kitért arra: "itthon a baloldal azt is letagadta, hogy van ilyen szándék egyébként Brüsszelben". Van összefüggés aközött, hogy "éppen a napokban adta át Soros György a birodalmának irányítását a fia számára, aki meg is mondta, hogy ő sokkal direktebben akar politikát csinálni Amerikában is, meg Európában is", és most "a Soros-birodalom lendült itt ellentámadásba" - fogalmazott.

Hozzátette: a "Soros-birodalom visszavágott és egy puccsszerű, nagyon gyors döntéssel lenyomták az európaiak többségének a torkán ezt a kötelező migránskvótát".

Azt mondta: mióta ez a döntés megszületett, "a Soros-birodalmi hálózaton keresztül szétfutott a hír a migránsok világában, hogy új helyzet van, Európa várja őket", és fel is bátorodtak az illegális határátlépők, azt tapasztalni a déli határnál, hogy egyre agresszívebbek.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "új alkirály van a Soros-birodalom élén és az amerikaiak nagy nyomást helyeztek Európára".

Kiemelte: "mi csak azt akarjuk mondani, hogy a németeknek legyen igazuk Németországban, a magyaroknak meg hadd legyen igazuk Magyarországon, tehát a németek csináljanak olyan migránspolitikát, amilyet akarnak". De Magyarország szerint kockázatos ez a kísérlet, számos bajt hoz az a helyzet, amikor nagy tömegekben érkeznek, ráadásul illegálisan migránsok egy másik kultúrából, és "nem akarjuk vállalni ezt a kockázatot" - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő azt mondta: "csak azt kérjük a brüsszeliektől, hogy ne akarják megmondani Magyarországnak, hogy mi itt magyarok kikkel élünk együtt, ne akarják megmondani, hogy milyen legyen a migrációs politikánk", mert ez Magyarország belügye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!