Orbán Viktor: a kínai-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkedtek

Külföld, 2023.10.17

Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok "soha nem látott magasságokba emelkedtek", és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pekingben, a kínai államfővel folytatott találkozóján.

Köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt.

A magyar miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe, a hatalmas infrastrukturális beruházásokra épülő program ötlete Hszitől származott.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kedden kijelentette: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést.

"Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban" - fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

A mostani, harmadik csúcstalálkozón több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!