Orosz elnökválasztás - Bukarest nem ismeri el az elfoglalt területeken megszervezett voksolást

Külföld, 2024.03.08

A román külügyminisztérium nem ismeri el legitimnek az orosz hatóságok által 2014 óta illegálisan elcsatolt vagy megszállt ukrajnai területeken tartandó orosz elnökválasztást, a román állampolgárokat pedig eltanácsolja attól, hogy megfigyelőként vegyenek részt a voksoláson.

A tárca a jövő hétvégén tartandó oroszországi elnökválasztással kapcsolatos, pénteken kiadott közleményében rámutat: nem fogja elismerni az Ukrajnához tartozó Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon régióban, a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában rendezendő voksolás eredményét. A román külügyi tárca megerősítette: határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

A közlemény szerint az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy - nemzetközi kötelezettségvállalásaikat megszegve - nem hívják meg az EBESZ megfigyelőit az elnökválasztásra, ugyanakkor fennáll a lehetősége, hogy más szervezeteket és külföldi magánszemélyeket hívnak meg választási megfigyelésre.

"Az adott körülmények között a minisztérium határozottan elutasítja román állampolgárok vagy szervezetek részvételét az Oroszországi Föderációban zajló választások nyomon követésében. Felhívja a figyelmet arra, hogy az Ukrajnához tartozó, az Oroszországi Föderáció megszállása alatt álló területeken román állampolgárok jelenléte, többek között az említett választások nyomon követése és megfigyelése céljából, az ukrán jog szerint büntetőjogi és közigazgatási jellegű következményekkel jár" - zárul a bukaresti külügyi közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!