Orosz elnökválasztás - Lengyel külügy: jogtalan és tisztességtelen volt a szavazás

Külföld, 2024.03.17

Az orosz elnökválasztás demokratikus szavazást megakadályozó körülmények  között zajlott, és nem minősíthető törvényesnek, valamint szabadnak  és tisztességesnek sem  - olvasható a varsói külügyminisztérium  honlapján vasárnap este közzétett állásfoglalásban.

Péntektől vasárnapig Oroszországban "úgynevezett elnökválasztást rendeztek" - fogalmaztak a lengyelül, angolul és oroszul is közzétett dokumentumban.

Az oroszországi elnökválasztás a társadalommal szembeni "rendkívüli megtorlás" közepette zajlott, ami megakadályozta, hogy a választópolgárok szabad és demokratikus döntést hozzanak - írták.

A varsói külügyi tárca a nemzetközi jog megsértésének minősítette, hogy a szavazást Ukrajna "ideiglenesen megszállt területein", valamint a moldovai Dnyeszteren-túli régióban és a Georgiához tartozó Dél-Oszétiában és Abháziában is megtartották.

"Az ilyen +választás+ nem tekinthető törvényesnek, szabadnak és tisztességesnek", Lengyelország soha nem fogja elfogadni az ezeken a területeken tartott voksolás lebonyolítását és eredményeit - hangsúlyozták.

A dokumentumban az ellen is tiltakoztak, hogy Moszkva nem tette lehetővé a független orosz megfigyelők, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétét a választási folyamat során.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!