Orosz elnökválasztás - Orosz kémfőnök: Washington az orosz belpolitikai helyzet megingatására törekszik

Külföld, 2024.01.11

Washington az elnökválasztás előtt megkísérli destabilizálni a belpolitikai helyzetet Oroszországban - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet csütörtökön kiadott közleménye szerint.

"Nyilvánvaló, hogy az oroszországi elnökválasztás közeledtével az amerikaiak a legkisebb alkalmat is megragadják annak érdekében, hogy megingassák országunk belpolitikai helyzetét" - mondta Nariskin.

Állítása értelmében Washington fokozni kívánja az amerikai csereprogramok oroszországi végzőseinek "megdolgozását, hogy ötödik hadoszlop központi elemét" hozza létre belőlük és hogy bevonja őket új szankciós nyomásgyakorlási mechanizmusokba is.

A kémfőnök az amerikai külügyminisztérium számításaira hivatkozva több mint 80 ezerben nevezte meg azoknak az oroszoknak a számát, akik olyan amerikai oktatási és kulturális programokban vettek részt, mint az Access, a FLEX, az Advance, a Global UGRAD, a Work and Travel USA és a Fulbright.

Az SZVR igazgatója szerint előkészületben van egy program, és a szovjet utódállamokban képzéseket tartanak majd. Nariskin szerint "az etnikumok közötti és társadalmi gyűlölet szítására, a választásokba való beavatkozásra, az ország vezetésének a társadalmi hálózatokban való lejáratása módszereire" fognak összpontosítani.

A kémfőnök által elmondottak értelmében az első ilyen szemináriumot február 16-18-án Rigában szándékoznak megtartani amerikai csereprogramok orosz végzőseinek részvételével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!